Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Williams ve Valencii představil piloty a FW27

Williams ve Valencii představil piloty a FW27

Mark Webber, Nick Heidfeld, António Pizzonia - jezdci Williamsu.

Williams dnes na letišti ve Valencii veřejnosti prozradil jednak jméno týmového kolegy Marka Webbera a jednak představil své nové auto na letošní sezónu: FW27.

Cílem je pochopitelně titul a jednou z podmínek je "neopakovat loňské chyby," jak řekl Frank Williams, šéf týmu.

"Chceme se vrátit zpátky do vítězných vod," řekl majitel týmu na představení týmu ve Valencii. Loni Williams vyhrál jedinou velkou cenu - závěrečný závod v Brazílii, kterým řekl Juan Pablo Montoya efektivní a vděčné sbohem před svým odchodem do McLarenu. Tým opustil i jeho týmový kolega Ralf Schumacher, který letos hájí barvy Toyoty.

Williams před rokem způsobil pozdvižení představením radikálního řešení nosu, které se ale ukázalo jeko velký propadák a tým se musel vrátit k tradičnímu řešení.

"Chyby roku 2004 se nesmí opakovat," vyzval Frank Williams.

"Po čtyři roky jsme překonávali naše cíle," řekl šéf automobilky BMW Mario Theissen, který Williamsu dodává motory. "V roce 2004 jsme ale poprvé nenaplnili naše očekávání. Letos se pokusíme dosáhnout úspěchu se znovu nalezenou silou."

Složitou situaci měl Williams loni v zámoří, z Velké ceny Kanady byl diskvalifikován pro trestuhodnou chybu výstupní kontroly v továrně, o týden později v USA byl Montoya diskvalifikován a Ralf Schumacher velmi vážně havaroval.

Letos se Williams pokusí dobýt ztracenou slávu (titul získal naposled v roce 1997) s novou dvojicí pilotů, Australanem Markem Webberem a Němcem Nickem Heidfeldem. Brazilec António Pizzonia bude podobně jako loni jen testovat poté, co těsně prohrál svůj souboj o závodní místo.

"Bylo to těsně, oba jsou skvělí," komentoval rozhodnutí Sam Michael, technický ředitel týmu. To prý padlo až v posledních minutách.

Nick Heidfeld má narozdíl od Marka Webbera již za sebou umístění na stupních vítězů. Webberův nejlepší výsledek se datuje k jeho debutu v roce 2001, kdy v barvách Minardi získal dva body za páté místo.

"Rozhodli jsme se v poslední minutě, že závodním jezdcem týmu bude Nick Heidfeld," potvrdil Frank Williams.

"Je to pro mě velká šance, vždy jsem chtěl získat titul. Kdy to bude, to teprve uvidíme," komentoval rozhodnutí Nick Heidfeld.

António Pizzonia byl na druhé straně přirozeně zklamaný, ale porážku nesl statečně.

"Jsem pochopitelně zklamán, ale také mladý a přede mnou je ještě mnoho příležitostí," řekl Brazilec. "Udělám to nejlepší, abych pomohl týmu k titulu."

Samotné auto, Williams FW27, reflektuje změny v technických řádech, patrné zejména na předním a zadním křídle. Williams se vrátil k jednokýlovému řešení. Novou převodovku zkouší již od listopadu loňského roku, pohánět jej bude motor BMW P84/5.

"Je to vývojový stupeň loňského P84. Měli jsme k dispozici poměrně agresívní P85, ale po oznámení nových pravidel jsme se vrátili k P84," vysvětlil Mario Theissen.