Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Formule 3 se rozdělí na dvě části

Formule 3 se rozdělí na dvě části

Elitní šampionát míří do programu VC F1

Formuli 3 čeká vpravdě revoluční změna. Po 45 letech vezme zasvé její dosavadní podoba a počínaje sezonou 2019 se rozdělí do dvou odlišných kategorií.

Současný reglement platí již od roku 1974. Předpokládá používání dvoulitrových motorů, vzešlých ze sériové produkce a opatřených restriktorem. Jedná se o volnou formuli, tj. pohonné jednotky i podvozky mohou být od libovolného výrobce, pokud samozřejmě odpovídají homologačním předpisům.

Světová rada motorismu nyní rozhodla, že od roku 2019 se bude konat FIA Mezinárodní mistrovství F3, a to s jednotnými agregáty a šasi. Výkon motorů se současně zvýší z dnešních 220 až 240 koní na 350 (není zatím známo, zda s využitím přeplňování). Ačkoliv to nebylo oficiálně potvrzeno, má se téměř za jisté, že šampionát splyne s GP3 Series a stane se součástí doprovodného programu některých velkých cen F1.

Nasvědčuje tomu také nový formát závodních víkendů. Bude jich osm nebo devět a budou sestávat ze dvou jízd místo dosavadních tří. Na start by se mělo postavit 24 monopostů, nasazovaných osmi týmy, přičemž každý bude připravovat tři vozy.

Na nižší úrovni zůstanou zachovány regionální seriály, určené pro účastníky s výkonově slabšími formulemi. I zde se předpokládá unifikace motorů a podvozků, ovšem vždy jen v rámci jedné série.

Co to bude znamenat v praxi? Pokud jde o šasi, prakticky nic, protože už pár let všichni používají ta od Dallary. V ME F3 jsou však zastoupeny pohonné jednotky Volkswagen a Mercedes, v Asii se jezdí s toyotami a k vidění jsou i produkty od různých malých úpravců. Favoritem na funkci univerzálního dodavatele pro nové mistrovství je jednoznačně Mercedes.

Je rovněž jasné, že, alespoň v aktuálním formátu, skončí jednorázové klasiky F3 Masters (letos již beztak nepořádaná) a VC Makaa F3.