Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Formule 1 vyvíjí výfukový mikrofon

Formule 1 vyvíjí výfukový mikrofon

Zpěváci mikrofon používají, tak proč by motory nemohly?

Může to znít jako žert, který si majitelé komerčních práv na F1 mohli nechat na prvního dubna, ale je to skutečně tak. Současné vozy F1 jsou pro mnohé fanoušky málo hlučné, což si spojují s malým výkonem motoru. Dobrá show potřebuje dobrý zvuk, ale současné hybridní pohonné jednotky s turbem jsou příliš efektivní na to, aby přirozenou cestou nadělaly stejný randál jako motory před dvaceti lety, nebo alespoň jako atmosférické osmiválce používané do roku 2013. Řešení? Zvuk je docela dobrý, jenomže slabý, takže se do výfuků nainstaluje mikrofon a tak se zprostředkuje televizním divákům.

Není to tak docela podvod, vždyť hlas zpěváka na koncertu se k tisícům fanoušků také dostává skrze mikrofon, ale není to ani zcela přirozené. Snaha zesílit hluk z výfukového potrubí zde byla již v roce 2014, hned když se projevil problém s nízkou hlučností, jenže výfuky vytvarované do tvaru megafonu měly zanedbatelný efekt. Společnost Formula One proto financuje vývoj speciálního keramického mikrofonu.

"Zvuk je jednou z věcí v tomto sportu, kterou chceme podstatně zlepšit, protože všechny naše průzkumy potvrdily, že je pro fanoušky mimořádně důležitá," vysvětlil v rozhovoru pro Reuters obchodní ředitel F1 Sean Bratches. Prozradil, že projekt má pod palcem známý producent David Hill, který má v životopise i post prezidenta stanice Fox Sports. "Spolupracuje s německým koncernem na vývoji keramického mikrofonu, který bude možné vložit do výfukového potrubí, abychom pro fanoušky získali skutečné zesílení zvuku."

Zatím nevíme, zda má jít o dočasné řešení pro současnou generaci pohonných jednotek, nebo by mohlo být součástí nových motorů připravovaných pro sezonu 2021.