Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Force India je ve finanční ztrátě

Force India je ve finanční ztrátě

Skvělé výsledky na trati, ale v kapsách prázdno

Force India si loni na trati počínala skvěle. Dvakrát měla jezdce na stupních vítězů, ale hlavně se jí poprvé povedlo obsadit čtvrté místo v Poháru konstruktérů. Prakticky dosáhla svého maxima, jelikož velká trojka složená z týmů Mercedes, Red Bull a Ferrari je díky vysokým rozpočtům v jiné lize. Vidžaj Mallya přitom upřednostnil získávání bodů před vyděláváním dolarů a svůj tým v roce 2016 pustil do ještě větší finanční ztráty, než byla zaúčtována rok předtím.

Ztráta týmu narostla z 6,8 milionu britských liber v roce 2015 na 11,6 milionu v roce 2016, přitom příjmy vzrostly ze 64,2 na 77,1 milionu. Tým zvýšení příjmů vysvětlil i 5,7 milionu liber získaných díky příznivému kurzu libry vůči euru a dolaru. Také je tam15 milionů dolarů od společnosti Diageo, vlastníka značek Johnny Walker a Smirnoff, které jsou součástí vyrovnání s Mallyou jako bývalým ředitelem United Spirits.

Ale zdá se, že investice se vyplatila. Můžeme předpokládat, že peníze proudily do vývoje vozu Force India VJM10, díky kterému je teď tým bodově vzdálen od středu pole a s přehledem opět drží čtvrtou příčku v šampionátu. Letos dostal peníze za loňské čtvrté místo, udržel si Sergia Péreze a jeho mexické sponzory. Ve druhém voze má Estebana Ocona podporovaného Mercedesem a získal BWT jako hlavního sponzora, díky čemuž vozy dostaly rozkošný růžový nátěr. Snad to bude stačit na to, aby se tým dostal z červených čísel.