Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Audi úplně přepracovalo pohonnou jednotku

Audi úplně přepracovalo pohonnou jednotku

Šéfem továrního týmu se stal McNish

Po dvou letech spolupráce s týmem Hanse-Jürgena Abta vstupuje Audi do seriálu Formule E jako plnokrevná tovární organizace. Její slavnostní představení se odehrálo v sídle Audi Sport v německém Neuburgu.

Stáj se i nadále může spoléhat na služby své největší hvězdy, úřadujícího šampiona Lucase di Grassiho. Sedačku uhájil i Daniel Abt, byť se spekulovalo, že by ho mohl nahradit některý ze smluvních pilotů ingolstadtské automobilky.

Jméno Abt však už nefiguruje v kolonce šéfa týmu. Tento post bude nově zastávat sedmačtyřicetiletý Allan McNish, účastník 16 VC F1 (s Toyotou v roce 2002), ale hlavně trojnásobný vítěz 24 hodin v Le Mans (1998, 2008 a 2013).

Monopost nese název Audi e-tron FE04, což je zjevnou reminiscencí na slavnou éru prototypů ve vytrvalostních kláních. Designéři pro něj zvolili kombinaci bílé, zelené a černé barvy. Pro snazší rozpoznání bude mít Di Grassiho auto bílou špičku, zatímco Abtovo červenou.

Důležitější jsou ovšem změny, které nejsou vidět na první pohled. „Společně s naším technologickým partnerem, firmou Schaeffler, jsme vyvinuli zcela nové pohonné ústrojí. V důsledku toho má vůz také úplně jiný zvuk,“ uvedl ředitel Audi Sport Dieter Gass.