Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Leclerc: Starty zezadu byly důležité kvůli lidem z F1

Leclerc: Starty zezadu byly důležité kvůli lidem z F1

Exkluzivní rozhovor s Charlesem Leclercem

Pokud se nestane nic nepředvídatelného, Charles Leclerc se stane šampionem Formule 2 již tento víkend v Jerezu. Vyhrál by tak titul jako úplný nováček, což se naposledy podařilo Niku Hülkenbergovi v roce 2009.

Charles to však nakonec neměl tak jednoduché, jak to v první části sezony vypadalo. V Bahrajnu zazářil při svém debutu a až do července dokázal pětkrát zvítězit. Od Maďarska ho však začaly provázet problémy. Na Hungaroringu vyhrál sedmou kvalifikaci v řadě, čímž překonal rekord. Pak ale přišla technická přejímka, komisaři v jeho voze objevili neodpovídající součástku a následovala diskvalifikace.  V dalším závodě ve Spa sice zvítězil, ale byl opět diskvalifikován, tentokrát kvůli nepředpisové tloušťce podlahy. Na Monze se pak v závodě střetl s Nyckem de Vriesem. Ač to znamenalo hodně startů z konce závodního pole, on se nikdy nevzdal a svými výkony dokázal získat mnoho cenných pozic zpět. Díky tomu o vedoucí pozici v šampionátu nepřišel a v Jerezu již může slavit titul. K úspěchu nakročil již v páteční kvalifikaci, kterou bez potíží vyhrál.

Již mnoho sezon se nestalo, aby titul vyhrál nováček. Jak moc je to obtížné?
Určitě je náročné vyhrát jakýkoliv šampionát jako nováček. Protože během prvního závodu neznáte auto. Je vždycky velkou výzvou poznat auto co nejrychleji a dostat se nad úroveň lidí, kteří tuto sérii jezdí již mnoho let. Přijít jako nováček bez zkušeností je vždy těžké, ale myslím, že jsme to zvládli. Vždy, když jsem měnil kategorii, jsem hodně  pracoval na tom, abych se dostal dopředu co nejrychleji. Hodně jsme se naučili během zimních testů a dosud nám to jde velmi dobře.

O tvém úspěšném startu do sezony jsme si již povídali při předchozím rozhovoru. Ale od té doby tě potkala řada problémů v Maďarsku, Spa a na Monze. Jak ses v této části sezony cítil?

Samozřejmě nebylo skvělé být penalizován a mít velmi nešťastnou nehodu, při které jsem, popravdě řečeno, nemohl nic dělat. Ale zároveň si myslím, že jsem díky tomu ukázal mnoho věcí, které bych nepředvedl, kdybych startoval zepředu. Starty zezadu jsme absolvovali v posledních třech závodech a bylo to velmi důležité kvůli lidem z F1, kteří formuli 2 sledují. Ukázal jsem, že mám i tyto schopnosti, takže to nakonec hodnotím velmi pozitivně. Samozřejmě, pokud bychom byli ztratili mnoho bodů, byla by to bývala velká škoda, ale naštěstí se tak nestalo a myslím, že náš výkon byl skvělý od začátku sezony. V nedávné době jsme měli pár zaváhání, ale myslím si, že tady jsme už opět ukázali, že jsme stále na vrcholu výkonnosti.

V nejbližší budoucnosti tě čeká několik pátečních tréninků v F1. Myslíš, že kdybych vyhrát tento šampionát, mohl by ses na ně lépe soustředit?
Bylo by to určitě lepší vyhrát šampionát tak brzy, jak jen to bude možné. A o to se budu snažit. Ne, že bych pak zapomněl na formuli 2, ale budu si moci být jistý, že jsem vyhrál šampionát, což je mým cílem od začátku sezony. Čím dříve se tak stane, tím budu šťastnější.

Jak se ti líbí trať v Jerezu?
Je velmi dobrá. Je to pěkná trať, dost odlišná od ostatních. Není tu mnoho zpevněných únikových zón, je zde rovnou tráva, a to je pro jezdce velká výzva. Nemůžete dělat chyby. Je to trochu jako městský okruh, takže se mi tato trať opravdu líbí.