Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault oficiálně potvrdil příchod Budkowskeho

Renault oficiálně potvrdil příchod Budkowskeho

Je ochoten na něj chvíli počkat

Už nemělo smysl udržovat veřejné tajemství, takže Renault oficiálně potvrdil, že Marcin Budkowski opouští místo technického ředitele F1 u FIA, protože se stane významnou součástí jeho stáje. Nezapojí se však přímo do technického týmu. Technickým ředitelem týmu zůstává Bob Bell, technickým ředitelem pro šasi Nick Chester a technickým ředitelem pro motory Rob White. Budkowski, i se všemi svými znalostmi o současných i právě vyvíjených vozech a motorech všech týmů, bude v organizační struktuře Renaultu nad nimi. Dostal místo výkonného ředitele.

"Za posledních pár měsíců jsme udělali mnoho pozitivních změn. Továrna Renault Sport Racing v Enstone stále roste. Bylo dohodnuto, že příští rok budeme naše pohonné jednotky z Viry dodávat dvěma špičkovým týmům, ve Formuli E jsme získali třetí titul po sobě. Navíc jsou zde i jiné série a přicházejí noví strategičtí partneři. Zároveň jsou sezony pořád delší a intenzivnější, proto bylo zřejmé, že řídící struktura potřebovala posilu," řekl Cyril Abiteboul, generální ředitel týmu.

"Marcinovou úlohou bude posílit Enstone, aby se Renault mohl v roce 2020 připojit ke špičce formule 1, přičemž se bude spoléhat na osvědčené lidi, jakými jsou Bob Bell, Nick Chester a Rob White."

 

Konkurence se samozřejmě bouří. Vždyť FIA všichni poskytují informace o mnoha svých nejnovějších projektech, aby se vyhnuli investování peněz a času do něčeho, co jim nakonec nebude dovoleno nasadit do závodů. Chybu ale udělala FIA, když člověku v Budkowskeho postavení nedala do smlouvy delší zákaz pracovat pro některý z týmů po podání výpovědi. Jeho smlouva obsahuje pouze standardní tříměsíční lhůtu, přičemž týmy F1 mají své nejdůležitější lidi obyčejně pojištěny na celý rok. Renault je prý podle Abiteboula ochoten počkat na Budkowskeho dvakrát déle než musí, jen aby uklidnil situaci.

"Podle smluv by mohl být k dispozici již na začátku příštího roku, ale měli jsme konstruktivní diskusi s FIA. Věříme, že jsme blízko k dosažení dohody a dospějeme k termínu, se kterým budou spokojeni všichni. Měl by to být začátek dubna, což by v podstatě zdvojnásobilo to, co má ve smlouvě. Ještě to není definitivní, ale s tímto bychom byli ochotni souhlasit."

Takové prodloužení ale nejspíš beztak nic neřeší. Jednak Budkowski komunikuje s Renaultem již teď a jednak jeho znalosti už tak či tak nebudou využity při stavbě vozu pro sezonu 2018, ale bude se podílet na návrhu dalšího a spouštět potřebné vývojové programy. Abiteboul Renault brání tím, že Budkowskemu dal netechnickou funkci.

"Marcin dostal netechnickou pozici. Přichází do vedení týmu, což bude pro jeho kariéru úžasný skok. Jde k nám proto, že to dává smysl z pohledu jeho kariéry, a my ho potřebujeme, protože jsme v procesu budování týmu. Zkusili jsme to s Fredem Vasseurem, ale nefungovalo to. Fred si teď našel práci u Sauberu, přičemž u nás bylo jedno neobsazené místo. Práce je hodně a já vedle sebe potřebuji někoho, kdo mi bude pomáhat a na koho se mohu spolehnout při rozvoji Enstone."