Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Hamilton: Maxovo auto mělo v zrcátkách strašidelnou velikost

Hamilton: Maxovo auto mělo v zrcátkách strašidelnou velikost

Zbývají jen tři kandidáti na titul

Lewis Hamilton dál zvyšuje laťku. Ve VC Japonska vybojoval 61. vítězství v kariéře, třetí na okruhu v Suzuce, osmé v této sezoně a čtyřicáté za volantem vozu Mercedes. Náskok zvýšil už na 59 bodů a jen nehorázná smůla by ho ještě mohla připravit o titul.

Vedoucí jezdec průběžného pořadí mistrovství světa měl znovu trochu ulehčenou roli. Jeho největší soupeř Sebastian Vettel, startující rovněž z první řady, měl znovu technické problémy a vydržel na trati pouhá tři kola. Zastoupil ho ovšem Max Verstappen z Red Bullu, který stříbrný mercedes pořádně prohnal. Hamilton nakonec vyhrál pouze o 1,211 vteřiny!

Start proběhl v pořádku, i když jsem neměl nijak zvláštní odpich - trochu mi prokluzovala kola. Ale pak už to bylo dobré, takže start vyšel. Od té chvíle jsem měl závod pod kontrolou. Snažil jsem se regulovat tempo a dobře hospodařit s pneumatikami. Bylo to moc důležité, protože do cíle bylo daleko a dráha měla za celý víkend nejvyšší teplotu. Když byl ke konci nasazen virtuální zpomalovací vůz, v pneumatikách klesla teplota a zase je zahřát nebylo snadné. Uvázl jsem v hustém provozu, ztratil hodně času a Maxovo auto mělo v zrcátkách strašidelnou velikost. Pár kol to bylo velmi těsné, ale dokázal jsem se v čele udržet. Dnes to nebyla procházka růžovým sadem. Na vítězství jsem se dost nadřel. Max jel skvěle, byla radost s ním závodit. Naše postavení v průběžné klasifikaci šampionátu je skoro neuvěřitelné,“ komentoval průběh velké ceny Lewis Hamilton.

Kolega Valtteri Bottas bohužel jeho výkon nenapodobil. Počet stupňů vítězů nerozmnožil, ačkoli se o to hlavně v závěru závodu pokusil. Stíhačku korunoval nejrychlejším časem v závodě, ale na Daniela Ricciarda to už nestačilo. Stále patří mezi trojici jezdců, která teoreticky může získat titul mistra světa. Všichni ostatní už jsou bez šance.

Byl to vyrovnaný boj. Obzvlášť na konci jsem se k Danielovi přibližoval, ale už mi nezbylo dost času a ani virtuální zpomalovací vůz mi nepomohl,“ vysvětloval v cíli Valtteri Bottas. „Tempo se zdálo v pořádku, jenže na tomhle okruhu se vždycky špatně předjíždí. Dnešní strategie mi vyhovovala. Na konci mi vynesla dobrou příležitost, jinak bych se stěží dostal tak blízko k soupeři před sebou. Taktika nám téměř vyšla, jenom by bylo prima, kdybych se byl vešel na stupně vítězů. Před závodem jsme probírali všechny možné scénáře, takže když mě Lewis po zastávce v boxu dohonil, pochopitelně jsem se mu snažil pomoct zvítězit.

Poslední větou narážel na moment ve 28. kole, v němž až příliš okatě uvolnil Hamiltonovi prostor k předjetí. Nic proti tomu, udělal by to každý. Ale Fin si dával hodně záležet, aby všichni viděli, že týmového kolegu skutečně pouští.