Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Toro Rosso: Kvjat a Gasly nemají svá místa jistá

Toro Rosso: Kvjat a Gasly nemají svá místa jistá

Kdo bude závodit v USA a kdo v roce 2018?

Od okamžiku, kdy Toro Rosso oznámilo, že zákaznické motory Renault příští rok vymění za tovární podporu Hondy, začalo žonglovat i s jezdci. V Malajsii a v Japonsku vystřídal Daniila Kvjata Pierre Gasly, ale pak jsme se dozvěděli, že Carlos Sainz byl předčasně puštěn do továrního Renaultu, takže Kvjat se může v USA vrátit do svého vozu. Jenže tím to možná nekončí. Red Bull se ještě nerozhodl, zda chce Gaslyho v Austinu, nebo má raději stejný víkend bojovat o titul v japonské sérii Super Formule. Honda prý na jeho přítomnosti v Suzuce netrvá, i když by to znamenalo darovat titul konkurenční Toyotě.

Bez oficiálního potvrzení se rozšířila zpráva, že pokud Gasly zamíří do Japonska, do vozu Toro Rosso se jednorázově vrátí zkušený Sébastien Buemi nebo bude hozená mediální bomba v podobě angažování oblíbeného Roberta Kubici. Nico Rosberg, jeden z Kubicových manažerů, ale jeho účast vyloučil.

"Pokud vás někdo hodí do hluboké vody, bez testování do neznámého vozu, tak můžete pouze ztratit. Bude lepší soustředit se na příležitost u Williamsu,” oznámil Rosberg.

Teď se píše o tom, že Red Bull opravdu měl zájem, ale Kubica musel odmítnout z finančních důvodů. Účast v byť jen jediné velké ceně by totiž znamenala, že bude muset vrátit peníze z pojistky, které dostal, když havárie ukončila jeho působení v F1.

Jisté je tedy pouze to, že ve voze juniorského týmu Red Bullu příští týden pojede Kvjat, jenže to může být jedna z jeho posledních velkých cen. Šéf týmu Franz Tost potvrdil, že smlouvu na příští sezonu ještě nedostal ani jeden jezdec. Pokud Gasly předvede svůj talent, místo by měl mít jisté. Naopak Kvjat už měl šancí dost a vedle absolutního nováčka Gaslyho nemá jak vyniknout.

"Místa pro příští sezonu jsou zatím neobsazená. Uvidíme, ještě máme čas," uvedl pro Motorsport Tost. "Uvidíme, co se nakonec stane v Austinu, více k tomu nemám co říct."

O jezdecké dvojici Toro Rosso rozhoduje Red Bull, ale může brát ohled na přání nového velkého partnera tohoto týmu. Spekulovalo se, že Honda přivede Pascala Wehrleina, kterému Mercedes zatím nenašel sedačku, což ale vyloučil Helmut Marko: "Wehrleina na seznamu nemáme."

Také se říkalo, že součástí rošády motorových partnerů bylo zapůjčení Landa Norrise, juniora McLarenu, coby "odškodné" za Sainze puštěného do Renaultu, jenže ani tohle není pravda.

"Pro Landa by to bylo příliš brzy, ještě potřebuje jeden rok," řekl Éric Boullier, závodní ředitel McLarenu.

Takže kdo je na zmíněném seznamu?

"Možná vás překvapíme," neprozradil Marko.