Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

INDYCAR odhalila kalendář na rok 2018

INDYCAR odhalila kalendář na rok 2018

Portland nahradí v kalendáři okruh ve Watkins Glen

INDYCAR ve čtvrtek odpoledne odhalila kalendář na nadcházející sezonu Verizon IndyCar Series. Po desetileté absenci se na začátku září vrátí na okruh v Portlandu, který hostil závody CART a Champ Cars v letech 1984 až 2007. V kalendáři ale nahradí jiný historický okruh, trať ve Watkins Glen.

INDYCAR při přípravě kalendáře sází na kontinuitu. A tak 16 z letošních 17 závodů pokračuje, většinou jsou v plánu ve stejný víkend, jako tomu bylo letos. Změny nastaly jen v dubnu, kdy se závod ve Phoenixu vrátil z konce měsíce na jeho začátek. Letos se ve Phoenixu jelo až na konci dubna kvůli tomu, že město hostilo finálový turnaj univerzitního basketbalu. Kvůli posunu ve Phoenixu se příští rok pojede v Long Beach o týden později.

Jedinou výraznou změnou tak zůstává nahrazení Watkins Glen Portlandem. Watkins Glen vloni na poslední chvíli nahradilo zrušený závod v Bostonu, ale závod nedokázal přitáhnout dostatek fanoušků. Provozovatel trati to dával za vinu také termínu, první víkend v září je totiž spojen s americkým svátkem práce. Na pokračování se tak s INDYCAR nedohodl a šampionát po dvou letech zase oblíbenou a historicky významnou dráhu opouští.

Bude zajímavé, jestli přelom srpna a září lépe sedne Portlandu. Fanoušci na návrat formulového šampionátu do města čekali celé desetiletí. INDYCAR se díky tomu dostane do oblasti, kde doposud není zastoupena – na severozápad Spojených států. Termínově se ale závod kryje se startem ligy amerického fotbalu a s vrcholícími boji o playoff baseballové ligy, což jsou dva hlavní sporty, které jsou zastoupeny v nedalekém Seattlu. V Portlandu navíc Champ Cars vždy závodily v červnu a závod byl spojen s tradičním Festivalem růží.

„Závody INDYCAR přinášejí nadšení a vzrušení pro město a fanoušky závodění,“ řekl starosta Portlandu Ted Wheeler. „Návrat IndyCar do Portlandu nás skvěle představí na mezinárodní scéně, přinese nám zisky, nová pracovní místa a vzrušující zážitek pro fanoušky,“ je přesvědčený.

Trať v Portlandu měří necelé 2 míle (3,17 km) a má 12 zatáček. Má zajímavou historii. Na jejím místě totiž během 2. světové války narychlo vzniklo městečko Vanport, v němž žili dělníci pracující v nedalekých loděnicích. Krátce po válce, v roce 1948, se ale prolomila hráz řeky Columbia a celé město spláchla. Zůstaly jen betonové základy a vyasfaltované cesty.

Právě na nich se začalo závodit, když pozemky přešly pod město Portland. Postupně vykrystalizovala současná trať, která z větší části stále využívá ulic zaniklého Vanportu. Na přelomu let 2007 a 2008 se dočkala nového vyasfaltování, aby hned poté, kvůli spojení IndyCar a Champ Cars, přišla o svůj nejdůležitější závod.

Na to, jak bude Portland svědčit novým aerokitům na vozech IndyCar, si musíme počkat až do září. Sezona začne 11. března na druhé straně Spojených států, tradičně ve floridském St. Petersburgu. V dubnu piloti navštíví Phoenix, Long Beach a Barber Motorsports Park. Květen je tradičně vyhrazen závodům v Indianapolisu. Pak čeká piloty perný červen se dvěma závody v Detroitu, závodem v Texasu a na konci měsíce na oblíbeném okruhu Road America.

V červenci pokračuje sezóna na oválu v Iowě. S městskými okruhy se rozloučíme v Torontu a na konci měsíce zavítá IndyCar na okruh Mid-Ohio Sports Car Course. V srpnu nás čekají dva ovály – Pocono Raceway a  Gateway Motorsports Park. Portland pak bude první zářijový víkend předposledním závodem sezony. Po něm se INDYCAR přesune po západním pobřeží na jih k San Francisku, aby poslední závod roku opět hostila Sonoma Raceway.