Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Gasly prý nakonec do Austinu nepojede

Gasly prý nakonec do Austinu nepojede

Popere se o titul v sérii Super Formule

Zdroje webu Motorsport tvrdí, že Red Bull spolu s týmem Toro Rosso a Hondou rozhodl, že mladý Pierre Gasly se příští týden nezúčastní Velké ceny USA, protože víkend stráví v japonské Suzuce.

Gasly je úřadujícím šampionem série GP2/F2 a když mu Red Bull na konci minulého roku nenašel místo ani v jednom z jeho dvou týmů v F1, poslal ho do japonské série Super Formule, kde loni závodil i předchozí šampión GP2/F2 Stoffel Vandoorne. Gasly zamířil do týmu Mugen, patřícímu stejnojmenné společnosti založené synem zakladatele Hondy a žijícímu ze sportovních a estetických úprav vozů této značky. Tým Mugen samozřejmě používá motory Honda, takže Gasly se již seznámil nejen s japonskou mentalitou a stylem práce, ale také přímo s lidmi od Hondy. Tento junior Red Bullu je tedy ideálním kandidátem na sedačku v jenom z vozů Toro Rosso Honda v příští sezoně.

Dilema v podstatě vzniklo kvůli tomu, že Gasly se dokázal na stroje s nízkým výkonem motoru, ale vysokým přítlakem, rychle adaptovat a navzdory slabšímu začátku sezony je nyní pouze půl bodu za aktuálním lídrem šampionátu, používajícím motor Toyota. Do konce sezony zbývá jediný dvojzávod na okruhu Suzuka, takže vynechat jej by znamenalo vzdát se naděje na titul z této série. Honda sice minulý týden tvrdila, že jí na Gaslyho zkušenostech s vozem F1 záleží více než na poražení Toyoty v nejprestižnější japonské sérii, ale nevíme, co vše se děje za oponou.

Už bylo oznámeno, že Carlos Sainz bude v USA poprvé závodit za tým Renault, takže Toro Rosso zůstal pouze Daniil Kvjat a bude potřebovat jednorázovou náhradu. Mluvilo se o Robertu Kubicovi, ale tomu účast v jediné velké ceně nevyhovuje. Příležitost by tedy mohl dostat zkušený Sébastien Buemi, bývalý jezdec Toro Rosso, jenž loni v přechodném voze Red Bullu testoval pneumatiky Pirelli pro tuto sezonu. Problémem je, že ve WEC závodí za tým Toyoty.

Avšak nečekaným favoritem je prý Brendon Hartley, tedy jezdec, jehož Red Bull v roce 2010 vyhodil ze svého juniorského programu. Hartleymu je teď 27 let, letos vyhrál s Porsche 24 hodin Le Mans a s jeho týmem bojuje i o druhý titul v sérii WEC, takže není jisté, že mu dovolí závodit v F1.

Jiná média píší o příležitosti pro některého z amerických jezdců, kteří motory Honda používají v americké sérii IndyCar a jejichž účast ve VC USA by potěšila nejen americké fanoušky, ale i americkou společnost Liberty Media vlastnící šampionát F1. Franz Tost, šéf týmu Toro Rosso, prý dává přednost vyzkoušení jezdce s potenciálem nahradit Daniila Kvjata, který ještě nemá smlouvu na rok 2018 a možná mu ani nebude nabídnuta.