Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jezdci F1 dostanou biometrické rukavice

Jezdci F1 dostanou biometrické rukavice

Budeme moci online sledovat jejich puls během soubojů?

FIA oznámila, že závodníci F1 začnou od příštího roku používat biometrické rukavice. Nová technologie s tři milimetry tlustým senzorem bude monitorovat jezdcův puls a množství kyslíku v krvi. Časem by mělo přibýt i sledování tělesné teploty a frekvence dýchání. Jezdci Mercedesu, Ferrari a Red Bullu testovali prototypy už v Maďarsku, aby se zjistilo, kam by měl být senzor umístěn. Zda se ale tyto údaje dostanou i k nám, je otázkou. FIA je chce mít k dispozici pro případ vážných havárií.

"Víme, že monitorování lidí je základem zdravotní péče a platí to i pro jezdce po nehodě," řekl Dr. Ian Roberts, zástupce lékařského delegáta FIA, v rozhovoru pro magazín Auto. "Jejich stav chceme začít sledovat a posuzovat co nejdříve, ale v současnosti používané vybavení je poměrně objemné a používá se až po incidentu. Přitom se může stát, že nemáme okamžitý přístup k jezdci, takže pokud ho nevidíme nebo se k němu nemůžeme dostat, tak dokážeme získat jen minimum informací."

Senzory by měly být zvláště užitečné při haváriích, jakou měl například Carlos Sainz ve Velké ceně Ruska 2015, když zůstal uvězněn ve voze pod bariérou a traťoví maršálové a lékaři se k němu dlouho nemohli dostat.