Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Pneumatikový rébus v USA

Pneumatikový rébus v USA

Jaké pneumatiky si jezdci vybrali pro VC USA?

Jezdci F1 se už poctivě aklimatizují na texaské časové pásmo a Pirelli nám prozradilo, jaké pneumatiky si objednali na víkend Velké ceny USA 2017.

Sezona pokročila, týmy a závodníci již dobře znají své vozy i letošní pneumatiky, ale italský výrobce je možná letos poprvé dokázal překvapit. Jsme zvyklí, že o nejtvrdší z nabízených pneumatik není prakticky žádný zájem, maximálně jeden jezdec týmu si objedná jednu sadu na vyzkoušení a jinak má každý pouze jednu povinnou. Obrázek níže je ale výjimkou z pravidla. Že by nejtvrdší pneumatiky tentokrát nebyly až zbytečně tvrdé?

Pirelli dosud do Austinu vždycky posílalo i středně tvrdou (bílou) směs, ale letos budou úlohu nejtvrdší směsi plnit měkké (žluté) pneumatiky. Vedle nich jsou již k dispozici pouze superměkké (červené) a ultraměkké (fialové).

Když si týmy nebyly jisté, které sady budou pro závod nejlepší, musely sáhnout po kompromisu. V kvalifikaci a v přípravě na ni spotřebují mnoho fialových pneumatik a další si chtějí odložit pro závod, takže si musely objednat minimálně sedm sad. Ze žlutých a z červených budou mít po pár kusech a budou s nimi muset rozumně hospodařit.

Vidíme, že favorit na zisk titulu bude mít v garáži tři žluté sady. Je dost pravděpodobné, že Mercedes už v pátek uspořádá srovnávací jízdu a Lewise Hamiltona nechá odjet delší stint na žluté sadě, zatímco jeho týmový kolega pojede na červené. Zatímco piloti Red Bullu vybírali konzervativně, u Ferrari bude žlutou sadu v jednom z tréninků testovat Vettel. Pak už oběma jeho jezdcům zůstane pouze jedna žlutá sada pro závod, nejspíš se tedy spoléhá na červené. Nejvíce sad fialových pneumatik bude v garážích Williamsu a McLarenu.