Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Button: Hamilton byl divný

Button: Hamilton byl divný

Na trati výzva, ale mimo ni...

The Daily Telegraph uveřejnil úryvek z knihy Jensona Buttona Life to the Limit, v níž se mistr světa z roku 2009 rozepsal o pracovním vztahu s bývalým týmovým kolegou Lewisem Hamiltonem. Hamilton získal svůj první mistrovský titul v roce 2008 jako jezdec McLarenu, o rok později vyhrál Button s týmem Brawn a následně přestoupil do nejstaršího britského týmu.

"Uprostřed naší první sezony jsem měl více bodů než Lewis," vzpomíná v knize Button. "Myslíte, že se mu to líbilo? Nejspíš ne, ale je to bojovník a jsem si jistý, že se mu výzvy líbí stejně jako mně. Proto oba děláme právě to, co děláme. Podle mě se mnou neměl problém, ale dalo by se říci, že ho to štvalo. Určitě mu to nebylo po chuti. Takovým malým obratem k horšímu bylo Turecko, kde jsme téměř kolidovali. Tehdy naše vztahy trochu ochladly.




Na stupních vítězů byl chladný, řeč těla asi jako sněhulák, tichá oslava. Pak šel rovnou za mnou a ptá se mě: Předjel jsi mě proti příkazu týmu? Ježiši! Vždyť on ten závod vyhrál! Ne, řekl jsem mu. Nepředjel jsem tě proti týmovému příkazu. Nikdo mi neřekl, abych tě nepředjížděl. Od té doby si myslel, že tým je na mé straně, ačkoli nikdy nedokázal vysvětlit, proč by to dělali. Jasně jsme si jeli pro double a kromě našich traťových inženýrů už nikoho nezajímalo, kdo z nás bude první a kdo druhý. Bylo to trochu divné, dost zbytečné a takové malé potvrzení toho, že za úsměvy nebylo všechno v pořádku.
"

Další kauza uvnitř McLarenu vznikla, když Hamilton s Buttonem prohrál v kvalifikaci na Velkou cenu Belgie. Jenson získal pole position a Hamilton ze svého osmého místa obvinil jinou konfiguraci zadního křídla, což svým fanouškům vysvětlil i pomocí zveřejnění telemetrie. K přísně tajným datům se takto samozřejmě dostala i konkurence.

"Ani nevím, o co mu vlastně šlo. Cokoliv ho štvalo, bylo to směrováno na tým, ne na mě. Jenže to skončilo tím, že poškodil i mě, protože telemetrie se nezveřejňuje. Prostě ne. Snímek ukázal věci, které chceme udržet v tajnosti, dobře skryté před konkurenty. Nebylo mi to jedno. Oficiální verze byla: Jsem zklamaný. Kdybych měl říct neoficiální verzi, tak spíše něco jako: To si děláš srandu? A i to je ještě umírněná verze.

Ale věděl jsem, že to není osobní. Hloupé, to ano, ale nebyla to zpráva typu: Já nenávidím Jensona. Spíše to bylo něco jako: Už mám McLarenu plné zuby. Zanedlouho bylo oficiálně oznámeno, že odchází k Niku Rosbergovi do Mercedesu. Bylo mi to líto, naši rivalitu jsem si užíval. Nicméně mimo trať byl vždy trochu divný.
"