Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Jenson Button plánuje návrat k závodění

Jenson Button plánuje návrat k závodění

IndyCar a Formule E jsou z různých důvodů mimo hru

Jenson Button si po ukončení kariéry v F1 dopřál rok volna. V Monaku se se svými fanoušky v F1 rozloučil, když zaskakoval za Fernanda Alonsa. Také se zúčastnil závodu 1000 km Suzuky ve voze Honda NSX-GT, ale jinak se závodním volantům vyhýbá. Už příští rok by se to ale mělo změnit. Kam by šampion F1 mohl zamířit? Do IndyCar určitě ne. Přiznává totiž, že tato série je na něj příliš nebezpečná. Ve věku 37 let a jako milionář už nepotřebuje riskovat.

"To opravdu ne," řekl mistr světa z roku 2009 o závodění v americké sérii. "V IndyCar je pár skvělých jezdců, ale asi bych se z toho po...l. Divím se, že takové závody ještě existují. Jsou to odvážní závodníci, ale já se k IndyCar ani nepřiblížím. V tomto bodě kariéry to už nepotřebuji."

Mnoho známých jmen je i ve Formuli E včetně bývalých jezdců F1 Sébastiena Buemiho, Jeana-Érica Vergneho, Lucase di Grassiho, Nicka Heidfelda a Nélsona Piqueta mladšího, jenže ta pro Buttona představuje opačný extrém.

"Formule E rozhodně má své místo. Je skvělá pro automobilky a její technologie... Prostě má budoucnost. Je úžasné, jak rychle roste a jaké lidi získala. Týmy, automobilky, jezdci... Jenže mě neláká. Chci závodit tak, aby mě to bavilo. Chci slyšet motor, jeho řev. Chci, aby měl vůz 600 koní nebo více. S tím jsem vyrůstal.

Jezdím na místa jako Donington nebo Castle Combe, kde se dají tyto šílené vozy vidět v akci. Turbomotor Porsche s 900 koňmi a proti němu Mini, téměř stejně široké jako dlouhé a vlastně také se šíleným motorem. Formule E je, podle mě, jiná. Jistě má své místo pod sluncem a vůbec se nedivím, že si získala tolik jezdců. Také se tam dá dobře vydělat, což není na škodu, když hledáte dobré závodníky.
"

Button, žijící s přítelkyní Brittany Wardovou v USA, sleduje americký šampionát sportovních vozů IMSA a nabízí se mu i WEC, jenže i s kombinací dostupných vozů GT a rychlých prototypů má svůj problém.

"Kategorie GT je skvělá, ale nejsem si jistý, že chci být ve voze, když ho bude předjíždět vůz P2. To bych asi nestrávil. Jednou bych chtěl jet v Le Mans, ale nejsem si jistý, že teď je správná doba. Kategorie LMP2 je úžasná, opravdu skvělá, s množstvím týmů, množstvím talentovaných jezdců. Jenže opět, je tam i P1. Nevím, asi bych nechtěl závodit někde, kde je nějaký vůz o 20 sekund rychlejší než můj."