Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alonso opět věří, že s McLarenem získá svůj třetí titul

Alonso opět věří, že s McLarenem získá svůj třetí titul

Příští rok může vedle F1 stihnout i jiné závody

Na začátku roku to vypadalo hodně nepravděpodobně, ale včera to již překvapilo málokoho. Fernando Alonso podepsal novou smlouvu s McLarenem. Významnou roli v tom prý hraje změna dodavatele motorů, problémový motor Hondy nahradí spolehlivější a výkonnější Renault, ačkoli McLaren to zřejmě bude stát mnoho milionů dolarů. Alonso důležitost změny sám zmínil v rozhovoru pro oficiální stránky F1.

"Je to velmi pravděpodobné. Nepochybuji o tom," odpověděl Alonso na otázku, zda si je jistý, že příští rok se konečně naplní jeho očekávání. "McLaren je jedním z nejlepších týmů. Ano, poslední tři roky jsme se trápili, ale tým udělal všechny potřebné změny, takže rok 2018 by měl být mnohem lepší. Věřím tomuto projektu, proto si myslím, že nás čeká dobrý rok. Upřímně, v posledních letech jsem si vždycky myslel, že mám tomuto projektu dát další šanci, že mám u McLarenu nedokončenou práci. Vím o potenciálu a talentu tohoto týmu, díky kterému se může vrátit na vrchol, opět získat titul. Pro nás je to dlouhodobý projekt."

V létě o něj prý byl velký zájem, ale on čekal, jak McLaren vyřeší svůj motorový problém.

"V F1 jsem měl i jiné možnosti, v létě ještě byla místa ve špičkových týmech, ale já jsem chtěl zůstat s McLarenem. V té době ale vedl diskuse s několika dodavateli motorů, takže jsem mu dal čas vyřešit to. Pak se McLaren rozhodl pro motor Renault, což opět oddálilo mé rozhodnutí, protože jsem chtěl nejprve zjistit, co Renault plánuje pro příští sezonu. Ale když jsem dostal všechny informace, už nebyl důvod váhat."

Nebylo důležité, aby se McLaren dohodl s Renaultem, ale aby měl plán na návrat mezi špičku F1.

"Ne (podmínkou nebyl motor Renault). Chtěl jsem zůstat s McLarenem, ale nemohl jsem svůj kontrakt obnovit dříve, než se vyjasnila situace. V červenci i v srpnu bylo stále mnoho nejasností, proto jsem čekal. Mým cílem bylo podepsat se pod plán na vítězství. Pouze na tom záleželo."

Spolu se zprávou o podpisu smlouvy se rozšířila také zvěst, že je to pouze na jedinou sezonu. Pokud by to i byla pravda, což Alonso nepotvrdí, tak to neznamená, že už má naplánovaný odchod z F1.

"O kontraktech nikdy nemluvím, ale mohu říci, že je to dlouhodobé partnerství a rád ukončím kariéru jako jezdec McLarenu. Takže si nemyslím, že to bude jen na jeden rok."

Alonso zřejmě myslel pouze kariéru v F1, nevzdává se plánů na závodění v jiných sériích a zisk Trojkoruny motorsportu.

"Třetí titul v F1 má absolutní prioritu. Ale věřím, že nejlepší závodník na světě musí vyhrát v různých sériích. Takže je možné, že se příští rok zúčastním různých závodů. Indy 500 termínově koliduje s VC Monaka, takže je jisté, že příští rok v Indy nebudu. Také ale mohu s jistotou říci, že jednoho dne se tam vrátím."