Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hartley bude muset startovat poslední

Hartley bude muset startovat poslední

Zdědil vůz po Kvjatovi a potřebuje novou pohonnou jednotku

Víkend Velké ceny USA ještě nezačal a nováček Brendon Hartley už ví, že do závodu pravděpodobně odstartuje jako poslední. Výměny jezdců u Toro Rosso spolu s nespolehlivostí motorů Renault na začátku sezony způsobily, že dostane penalizaci za novou pohonnou jednotku.

Jak vysvětlil šéf Toro Rosso Franz Tost, Hartley usedne do vozu Pierra Gaslyho, který tento víkend ukončí sezonu v sérii Super Formule. Přitom Gasly tento vůz "zdědil" po Daniilu Kvjatovi, kterého nahradil v Malajsii a v Japonsku.

Po Japonsku sice z týmu odešel Carlos Sainz a Kvjat je zpátky, jenže Rus se nevrátí do svého starého vozu, ale do Sainzova. Spolu s vozy se dědí i použité pohonné jednotky a Toro Rosso potřebuje pro Hartleyho vůz novou, nebo alespoň většinu z ní. Jelikož to bude již šestá, Hartley dostane trest ztráty přibližně 30 míst na startu VC USA.

Trestu se nevyhne ani Stoffel Vandoorne, ale na jeho vozu Honda vyměnila pouze spalovací motor, za což dostane trest ztráty pěti míst. A zahraniční média tvrdí, že trest čeká i Maxe Verstappena, jenž bude také potřebovat novou pohonnou jednotku Renault.

Tost prozradil, že v Mexiku dostane novou pohonnou jednotku druhý vůz Toro Rosso, jen ještě nevíme, zda v něm bude sedět Gasly, Hartley nebo Kvjat.