Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hartley převzal dědictví: penalizaci 25 míst na startu!

Hartley převzal dědictví: penalizaci 25 míst na startu!

Kvjat dosáhl hranice možností vozu

Scuderia Toro Rosso neprochází právě klidným obdobím. Carlose Sainze pustila do Renaultu, Pierra Gaslyho do japonské SuperFormule. Vrátil se Daniil Kvjat a premiéru v F1 absolvuje Brandon Hartley. Ve VC USA tedy rudí býčci nemohou čekat zázraky. Napověděla tomu i kvalifikace.

Smůla je, že Pierre Gasly byl pro závěrečný závod v Japonsku na přání Hondy uvolněn zcela zbytečně. Kvůli počasí byl totiž závod zrušen, takže si Francouz jen hodně zalétal letadlem…

Brandon Hartley zvládl první kvalifikaci F1 v kariéře celkem slušně. Byl rychlejší než Wehrlein a Magnussen, na zkušenějšího týmového kolegu ztratil osm desetin vteřiny. Do závodu však odstartuje z poslední řady, protože převzal s vozem i dědictví: penalizaci 25 míst na startu!

Byla to těžká kvalifikace – ještě se musím hodně učit! –, ale beru to s úsměvem,“ svěřil se po souboji s časem Brendon Hartley. „Tahle auta jsou neskutečně rychlá a řídí se bezvadně. Když je v nich málo paliva a mají obuté nové gumy, je z toho špičkový výkon. Můj výsledek není nic extra, ale nesmí se zapomínat, že jsem do formule 1 skočil rovnýma nohama. Proto jsem s dosavadním průběhem víkendu navýsost spokojený. Moje celková rychlost není vůbec špatná. Asi to je tím, že jsem zvyklý na vytrvalostní závody. V zacházení s pneumatikami si dost věřím. A tak se těším na nedělní závod. Už dlouho jsem si nevyzkoušel pevný start, ale snad ho zvládnu hladce. Uvidíme, jak to půjde potom. Debut ve formuli 1 si náležitě užívám. Zítra mě určitě čeká tréma a nervózní svírání žaludku, ale celý víkend jsem hodně uvolněný – pořád si namlouvám, že to je prostě jen další závod jako každý jiný, i když vím, že to tak samozřejmě není. Vždyť jde o můj debut v F1! Ale v noci se mi bude spát dobře. A zítra se budu rvát ze všech sil. Jsem napnutý, o kolik míst se nám podaří v závodním poli posunout dopředu.

Daniil Kvjat byl nakonec se svým 12. místem v kvalifikaci spokojený: „Dnešní kvalifikace mě potěšila. Vzhledem k malému množství informací, co jsme měli, jsme odvedli dobrou práci. Zmeškali jsme velkou část dopoledního třetího tréninku, ale auto jsme nastavili dost dobře. Myslím, že jsme v mém posledním kvalifikačním kole dosáhli hranice možností vozu. Proto můžeme být spokojení. Technici pracovali fantasticky. Pocit v autě mám dobrý. Dnešní dvanáctou pozici se zítra pokusíme proměnit ve slušný výsledek na bodovaném místě. V závodě se může stát cokoliv, tak hlavně musíme zachovat chladnou hlavu, hospodárně zacházet s pneumatikami, přizpůsobit strategii situaci a dát do toho všechno.