Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen: Jedna z nejhorších kvalifikací roku

Verstappen: Jedna z nejhorších kvalifikací roku

Se závodníky si pohrál silný vítr

Max Verstappen po kvalifikaci neskrýval nespokojenost se svým vlastním výkonem, kterým se zařadil až na šesté místo.

"Prostě jsem v Q3 udělal pár chyb," řekl Nizozemec, přesvědčený o tom, že měl bojovat o nejvyšší místa. "Teď se to snadno říká, ale v rozhodujícím kole nikdy nechcete udělat dvě velké chyby. Nejsem se sebou spokojený, jedna z mých nejhorších kvalifikací v tomhle roce."

Větší chyby následovaly po ne nejlepším začátku rozhodujícího kola ...

"V posledním kole chcete najít alespoň trochu času. Uděláte malou chybu a následující zatáčku pak také nedáte ideálně. Tehdy je už kolo v podstatě k ničemu, takže v posledním sektoru se to můžete pokusit dohnat, jenže když při tom opět zablokujete kola, tak to není zrovna ideální."

Kvalifikace na Okruhu Amerik byla mimořádně těsná, Verstappenovi chyběla pouze desetina sekundy a překonal by třetího Valtteriho Bottase. Trochu lepší čas a byl by na jedné úrovni se Sebastianem Vettelem a Lewisem Hamiltonem. Ale nakonec na tom až tak nezáleží. Verstappen dostal nejnovější verzi spalovacího motoru Renault a při té příležitosti i nové MGU-H, za což obdržel trest ztráty 15 startovních pozic. Pouze ještě vyšší tresty pro Brendona Hartleyho a Nika Hülkenberga ho dostaly na 18. místo. Díky postupu z Q2 na superměkkých pneumatikách může doufat, že se před pár soupeřů dostane přes boxy. Jeho cílem je vrátit se na šesté místo.

Daniel Ricciardo zajel lepší kolo než Verstappen a jeho čas byl na chlup stejný jako Kimiho Räikkönena, ale dosáhl jej dříve, takže mu patří čtvrtá příčka. Ale chtěl by třetí.

"Když jsem protnul cílovou čáru a viděl, že jsem se dostal na čtvrté místo, byl jsem s tím spokojený. Ale pak jsem zjistil, že jsem pouze o setinu sekundy za Valtterim (Bottasem). Takže nejprve jsem byl šťastný, ale pak to bylo spíše: Setina? Vždyť to je nic! Ale mám pocit, že víc jsem udělat nemohl. V Q1 jsem byl kilometry za ostatními a ani po posledním tréninku se nezdálo, že to bude jeden z nejlepších víkendů. Dnes všechny potrápil vítr. Trať je v totálně otevřeném terénu, silný vítr může foukat ze všech směrů. To je v kombinaci s hrbolatou a kluzkou tratí důvodem, proč tady letos nejsme nijak šíleně rychlí."