Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton předjel Vettela a zvítězil!

Hamilton předjel Vettela a zvítězil!

VC USA - závod

Velká cena USA měla vzrušující začátek, ale jakmile se do vedení vrátil Lewis Hamilton, bylo o vítězi rozhodnuto. Britský jezdec neměl soupeře a titul mistra světa má již téměř jistý. Mercedes může zatím oslavovat zisk Poháru konstruktérů, již čtvrtého v řadě.

V Austinu bylo v neděli pěkné počasí, krátce před startem měl vzduch teplotu 24°C a trať 33°C. Mnozí jezdci se obávali hlavně silných poryvů větru, které jim zkomplikovaly včerejší kvalifikaci.

Sebastian Vettel odmítající se vzdát zbytků naděje na zisk letošního titulu vybojoval místo v první řadě, jenže pole position obsadil favorit na zisk titulu, Lewis Hamilton. V dalších dvou řadách byli jejich týmoví kolegové a Daniel Ricciardo s Estebanem Oconem, jelikož Max Verstappen po výměně pohonné jednotky za výkonnější klesl do středu startovního pole. Carlose Sainze čekal první závod v barvách Renaultu, zatímco do jeho bývalého týmu se vrátil jeho někdejší týmový kolega Daniil Kvjat a na svou premiéru v F1 byl připraven Novozélanďan Brendon Hartley. Velká cena USA měla speciální příchuť pro Romaina Grosjeana a Kevina Magnussena, závodící za domácí tým Haas.

Z prvního místa odstartoval lépe Vettel a ujal se vedení před dvojicí jezdců Mercedesu. Čtvrté místo udržel Ricciardo, zatímco Räikkönen se propadl za Ocona a Alonso ukázal zadní křídlo krajanovi Sainzovi, sledovanému Massou a Kvjatem. Pořadí se mohlo měnit již na konci prvního kola. Nervy drásající souboj Bottase a Ricciarda v sérii rychlých zatáček ale skončil ve prospěch jezdce ve stříbrném voze. Verstappen si ve stejném kole poradil s Kvjatem a postoupil na 11. místo, zatímco Räikkönen se vrátil před Ocona a  pustil se do pronásledování první čtyřky.

Čtvrté kolo přineslo další neúspěšný Ricciardův útok na Bottase a zpětná zrcátka mu už zaplnil červený vůz dalšího Fina. Hülkenberg odstoupil kvůli technickým problémům, Verstappen byl již devátý.

Šesté kolo, konec dlouhé zadní rovinky, Hamilton otevírá DRS a najednou je vedle Vettela a na vnitřní straně nejbližší zatáčky. Brit vyhrál přímý souboj o vedení v závodě. Ve stejném kole odstoupil Wehrlein kvůli postartovní kolizi s Magnussenem a Verstappen předjel Alonsa, čímž si přivlastnil jeho sedmé místo.

V 10. kole si poradil i s překážkou jménem Esteban Ocon a mohl se pustit do pronásledování vzdálené trojice Bottas/Ricciardo/Räikkönen, v níž už ale Ricciardo doplácel na pneumatiky zničené při útocích na Bottase. Brzy také navštívil mechaniky. Vpředu se Hamilton pomalu vzdaloval Vettelovi, jenž byl alespoň rychlejší než Bottas.

Ricciardo byl na nových pneumatikách nejrychlejším na trati, ale v 16. kole svůj vůz odstavil. "Motor skončil," oznámil svému závodnímu inženýrovi.

Dalším v boxech byl Vettel. Na trať se vrátil na žlutých pneumatikách, které byly v Austinu nejtvrdšími z nabídky Pirelli, a na páté místo. Bylo na Mercedesu, aby zareagoval. Ten po rozhovoru s Hamiltonem rozhodl, že vedoucího muže závodu ještě nechá na trati a po pár kolech zavolal k mechanikům Bottase, jenž pak Vettela vystřídal na pátém místě a také dostal žluté pneumatiky. Až po 19 kolech přišel na řadu Hamilton, dostal žluté pneumatiky a vrátil se těsně před Vettela. Němec dostal šanci pokusit se o předjížděcí manévr dříve, než jeho soupeř zahřeje gumy, ale nic z toho nebylo. Hamilton se udržel vpředu a na novějších pneumatikách. Räikkönen se z boxů vrátil na páté místo a před Hamiltonem tak zůstal pouze Verstappen, natahující první stint na červených pneumatikách.

Hamilton ani nečekal, až Nizozemec také zamíří do boxů. První útok s DRS nebyl úspěšný, ale na nových pneumatikách si s Verstappenem poradil v zatáčkách třetího sektoru 23. kola. Verstappen nečekal na Vettela a nechal si staré pneumatiky vyměnit za nové žluté, co ho vrátilo na 5. místo. Zastávky v boxech tak na pořadí na špici nic nezměnily.

"To snad ne!" křičel Alonso do vysílačky svému nešťastnému inženýrovi, když mířil do garáže s poruchou pohonné jednotky. McLaren přišel o další velkou šanci získat body.

Pak se vpředu nic nedělo a kamery i diváci se soustředili na boj o šesté místo. Pérez měl nejprve od týmu zakázáno útočit na Ocona, když byli zaseklí za Massou zdržujícím na starých pneumatikách, a následně byl po dlouhém souboji předjet Sainzem. Je ale možné, že si to způsobil sám jízdou těsně za kolegou, když chtěl týmu dokázat, že je rychlejší a zaslouží si povolení předjet.

Ve 35. kole byl Bottas už jen 1,5 sekundy za Vettelem, který jakoby po zastávce v boxech přišel o správný rytmus. Räikkönen byl naopak jako pokropen živou vodou a útočil na Bottase. Aby toho nebylo málo, tuto trojici už na rovinkách viděl Verstappen.

Red Bull ale neviděl smysl v tom nechat Verstappena útočit na trojici soupeřů a zavolal jej do boxů na druhou zastávku, aby mu dal nové červené pneumatiky. Díky náskoku na Ocona zůstal pátý a opět měl před sebou volnou cestu. Mercedes na tento tah nezareagoval, Ferrari upřednostnilo Vettela, Räikkönen zůstal na trati.

Uprostřed 42. z 56 kol jsme byli svědky Räikkonenova vydřeného předjetí Bottase. Ferrari nyní mělo jeden vůz 10 sekund za Hamiltonem a na stejné strategii a druhý na čtvrtém místě s lepšími pneumatikami.

Přímo za Vettelovým zadním křídlem došlo ke kolizi Marcuse Ericssona s Kevinem Magnussenem. Následky to mělo pouze pro Magnussena.

Vettel před koncem závodu v jedné zatáčce předjel Bottase i o kolo pomalejšího Vandoornea. Räikkönen mu pak gentlemansky uvolnil cestu za druhým místem, zatímco Verstappen musel o pár kol později vyhnat Bottase až mimo trať, aby se dostal před něj. Bottas pak pro jistotu ještě absolvoval výměnu pneumatik, kterou nic neztratil.

V posledním kole Max Verstappen obral zkušeného Kimiho Räikkönena o jeho místo na stupních vítězů. Jenže! Verstappen se až v místnosti pro první tři jezdce dozvěděl o penalizaci za předjetí mimo trať. Na pódium se tak dostali oba jezdci Ferrari.

Velkou cenu USA vyhrál Lewis Hamilton a navzdory bojovnému výkonu Sebastiana Vettela je o krok blíže k mistrovskému titulu.

 

p. jezdec tým motor čas kol body
1. Lewis Hamilton Mercedes Mercedes 1:33:50,991 56 25
2. Sebastian Vettel Ferrari Ferrari +10,143 56 18
3. Kimi Räikkönen Ferrari Ferrari +15,779 56 15
4. Max Verstappen Red Bull Renault +16,768 56 12
5. Valtteri Bottas Mercedes Mercedes +34,967 56 10
6. Esteban Ocon Force India Mercedes +90,980 56 8
7. Carlos Sainz Renault Renault +92,944 56 6
8. Sergio Pérez Force India Mercedes -1 kolo 55 4
9. Felipe Massa Williams Mercedes -1 kolo 55 2
10. Daniil Kvjat Toro Rosso Renault -1 kolo 55 1
11. Lance Stroll Williams Mercedes -1 kolo 55 0
12. Stoffel Vandoorne McLaren Honda -1 kolo 55 0
13. Brendon Hartley Toro Rosso Renault -1 kolo 55 0
14. Romain Grosjean Haas Ferrari -1 kolo 55 0
15. Marcus Ericsson Sauber Ferrari -1 kolo 55 0
16. Kevin Magnussen Haas Ferrari -1 kolo 55 0
  Fernando Alonso McLaren Honda - 24 0
  Daniel Ricciardo Red Bull Renault - 14 0
  Pascal Wehrlein Sauber Ferrari - 5 0
  Nico Hülkenberg Renault Renault - 3 0