Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettel: Druhé místo je porážkou

Vettel: Druhé místo je porážkou

Týmová strategie Ferrari nevyšla

Nevyšlo to. Patrně poslední pokus zastavit Hamiltonovo vítězné tažení za titulem skončil pro Ferrari neúspěchem. Svoji roli v tom sehrála i nepovedená týmová strategie.

Nemohu být spokojený. Druhé místo je porážkou,“ netajil se svým rozčarováním Sebastian Vettel. Není divu, jeho ztráta na Hamiltona se zvýšila na 66 bodů a ve zbylých třech velkých cenách se jich bude rozdělovat už jen 75.

Naděje žila jen chvilku po startu. Při něm německý závodník svého úhlavního soka přesprintoval a do úvodní zatáčky najížděl první. V ní se dokonce pokusil Hamiltona „ohleduplně“ popostrčit a srazit ho tak v pořadí ještě níže. Jenže: „Ostatní byli moc daleko a nestačili zareagovat.

Ne dosti na tom. Mercedes se ho držel jako klíště a v šestém kole si na konci rovinky na něj otevřel DRS. „Možná jsem mohl udělat víc, ale byl o tolik rychlejší, že jsem se nedokázal ubránit,“ konstatoval smutně Vettel. Kvůli odcházejícím pneumatikám zamířil poměrně brzy do boxů a obul nejtvrdší směs. Na ní se pokusil o undercut, jenže Hamilton po svém pitstopu pozici udržel.

Nevyšel ani plán B, spočívající v další zastávce sedmnáct kol před cílem a nasazení supersoftů. Vettel se tím propadl za Valtteriho Bottase a Kimiho Räikkönena. Prvně jmenovaného zdolal nádherným manévrem, při kterém současně „udělal“ i o kolo zpět jedoucího Stoffela Vandoornea. „Bylo to úplně spontánní rozhodnutí,“ přiznal. „Zpočátku jsem váhal, zda do toho za takového provozu jít, ale vyšlo to perfektně.

Přes Räikkönena se naopak dostal hladce, přesněji řečeno, byl puštěn. Iceman se obětoval. S gumami, majícími to nejlepší dávno za sebou, a navíc s nedostatkem paliva se uvolil krýt svému parťákovi záda před dotírajícím Maxem Verstappenem. „Chci poděkovat Sebovi, že mně táhl za sebou a já tak mohl využívat DRS. V posledním kole jsem bohužel ztratil kontakt a Max okamžitě udeřil. Po tom, jak se závod vyvíjel, jsem strašně zklamaný,“ svěřoval se finský veterán bezprostředně po dojezdu, kdy ještě netušil, že se na pódium přece jen podívá.