Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappenova penalizace vyvolala lavinu kritiky

Verstappenova penalizace vyvolala lavinu kritiky

Nizozemec se zlobí na jednoho ze stevardů

Když do místnosti pro tři nejlepší jezdce čekající na ceremoniál na stupních vítězů nečekaně vkročí čtvrtý a jeden z původní trojice musí odejít se svěšenými rameny, nikdy to nezůstane bez reakce. Vezmeme to pěkně popořadě, tedy od samotného Maxe Verstappena. Ten musel své místo uvolnit Kimimu Räikkönenovi poté, co si stevardi všimli, že ho v posledním kole závodu předjel po obrubníku, takže mimo hranice trati, a udělili mu pětisekundovou penalizaci.

"Je škoda, že jsme takto přišli o stupně vítězů, opět nám je vzali," řekl Verstappen, který o ně přišel i loni v Mexiku. "Ale to ten jeden idiotský stevard, vždycky rozhoduje proti mně!"

Kdo je tím nejmenovaným stevardem? V USA rozhodovali Radovan Novák, Mika Salo a Garry Conelly. Zřejmě to ale není český zástupce, na koho má Verstappen vztek. To Conelly byl mezi stevardy i loni v Mexiku a také v Japonsku, kde Verstappenovi hrozila penalizace za příliš tvrdou obranu vůči útoku Lewise Hamiltona v předposledním kole závodu.



Na bývalého závodníka rallye a současného zástupce prezidenta Institutu FIA si postěžoval i Mark Webber, který si dosud pamatuje dva Conellyho nespravedlivé rozsudky vůči své osobě. Ale zpět k Verstappenovi a tentokrát serióznější obhajobě jeho manévru.

"Vždyť všichni všude jezdí mimo trať. V 9. zatáčce můžete být příliš širocí, v 19. můžete vyjet a nikoho to netrápí... A Bottas... Chtěl jsem ho předjet, on pokračoval mimo trať, vrátil se. Už jsem ho měl a nic se nestalo, přitom evidentně získal výhodu. Kdyby musel zůstat na trati, dostal bych se před něj."

Penalizaci nemohl strávit jeho šéf.

"Celý čas se zde jezdí mimo trati, takže dát Maxovi penalizaci bylo velmi kruté. Není to správné, měli bychom se nad tím zamyslet. Podle mě to bylo férové ​​tvrdé závodění. Stevardi nerozhodli správně," řekl Christian Horner televizi Sky Sports.

A ani ani jeho otec.

"Hovadina. Promiňte, ale opravdu je to na h...o," napsal Jos Verstappen na svůj twitter.

A Verstappen má podporu i u konkurence.

"Neuvěřitelné, že někdo takovým rozhodnutím ničí sport," řekl Niki Lauda. "Přece jsme se se stevardy dohodli, za přítomnosti Todta, Charlieho (Whitinga) a nás všech, že když to nebude nebezpečné, stevardi nebudou zasahovat. Velmi jednoduché pravidlo. Vrazí do sebe a jeden poletí dolů hlavou, tak stevardi zasáhnou, jinak ne. Bylo to na začátku minulého roku. Na nejbližším setkání Strategické skupiny to musíme vrátit na stůl. Charlie často argumentuje bílými čárami, ale proč by přes ně nejezdili, když se to dá? Pokud se to někomu nelíbí, ať tam postaví zeď. Na normálních okruzích se to tak dělá, bílá čára není hranice."