Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Překvapivý přestup: Ganassi vyfoukl Coyneovi Eda Jonese

Překvapivý přestup: Ganassi vyfoukl Coyneovi Eda Jonese

Brendon Hartley tak do IndyCar nezamíří

Tým Chipa Ganassiho oznámil, že vůz číslo 10 bude v nadcházející sezoně řídit Brit s licencí Spojených arabských emirátů Ed Jones. Stáj chtěla původně nahradit veterána Tonyho Kanaana expilotem WEC Brendonem Hartleym, který by vytvořil novozélandské duo se čtyřnásobným šampionem Scottem Dixonem. Hartleymu ale dalo šanci ve formuli 1 Toro Rosso a z toho, že Ganassi nakonec sáhnul jinam, je patrné, že nepůjde jen o zbývající letošní závody.

Ganassi tak ukázal na talentovaného britského rodáka z Dubaje Jonese. Ve 22 letech má už na kontě titul z European F3 Open a především v Indy Lights, kde se z něj radoval vloni. Letos absolvoval první sezonu v IndyCar a to s týmem Dalea Coynea. V letošním ročníku 500 mil Indianapolisu skončil třetí. Jones byl nejlepším letošním nováčkem, dlužno ale dodat, že byl také jediným, který absolvoval celou sezonu.

„Edovu kariéru jsme nějakou dobu sledovali a jsme rádi, že ho můžeme přivést, aby posílil náš tým v IndyCar,“ řekl Chip Ganassi. „Má za sebou rok v IndyCar a je tím talentovaným mladým jezdcem, kterého jsme hledali. Nemůžeme se dočkat, až ho pošleme na trať,“ dodal majitel jedné z nejúspěšnějších stájí.

„Chip řídí jednu z nejlepších stájí na světě a ve všech sériích, ve kterých závodí, od Le Mans po Indianapolis, dokáže vítězit. Rychle chci najít rychlost a naučit se tolik, kolik jen budu moci. Scott (Dixon) je legendou tohoto sportu a to, že mám možnost být s ním v jednom týmu, je skvělá příležitost,“ komentoval přestup Ed Jones.

Potěšen z toho přirozeně není Dale Coyne, který počítal s tím, že v příští sezoně nasadí opět duo Sébastien Bourdais – Ed Jones. „Nevíme, kdo bude náš nový jezdec, protože jsme si mysleli, že se sem Ed vrátí. Myslím, že to předpokládala většina lidí, protože nám nikdo moc nevolal. Odjeli jsme ze Sonomy s podáním ruky stvrzenou dohodou, potřebovali jsme jen doladit kontrakt. Tohle mě opravdu překvapilo,“ řekl Coyne webu Racer.com.

O tom, že se Jones chystá podepsat jinde, se dozvěděl závěrem minulého týdne. Teď může očekávat spoustu telefonátů od jezdců, kteří by rádi měli za stájového kolegu Sébastiena Bourdaise a těžili z toho, že Coyne před letošní sezonou investoval do toho, aby přivedl talentované inženýry.

„Je to pro Eda skvělá příležitost. Ale není to to, na čem jsme byli dohodnuti v Sonomě. Musíme začít s hledáním nového jezdce,“ dodal Coyne.