Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Nervózní Vettel až moc spěchal

Nervózní Vettel až moc spěchal

Josef Král pro FORMULE.CZ po VC Mexika

Máme nového mistra světa. Sezona Lewise Hamiltona, to byla spanilá jízda, během níž mu vycházelo prakticky všechno. Byl rychlý v okamžicích, kdy to potřeboval, kontroloval dění, neudělal žádnou chybu. Přesto to nebyla pro něj procházka růžovým sadem, duel se Sebastianem Vettelem byl hodně vyhrocený a Mercedes musel dřít na autě, aby fungovalo. Nesouhlasím proto s Fernandem Alonsem, že to bylo pro novopečeného šampiona jednoduché. Nebýt asijské katastrofy Ferrari, dočkali bychom se rozuzlení patrně až v poslední velké ceně.

Nejdůležitější moment mexického závodu nastal hned na začátku, kdy kolidovali Hamilton, Verstappen a Vettel. Podle mě se všechno motalo kolem Nizozemce, protože ten do toho šel opravdu pěkně zostra a nedaroval Vettelovi vůbec žádný prostor. Bylo to ale v rámci regulí, jednalo se o tvrdý, nicméně férový souboj. Hamilton chtěl tohoto rozruchu využít a protlačit se zvenku. Zpočátku to vypadalo, že se mu to podaří. Ale pak se Vettel otřel o Verstappena, následně zavadil o Hamiltona a prořízl mu zadní pneumatiku. S odstupem času musím říci, že mně jeho počínání přišlo dost nervózní. Bylo vidět, že na svoje rozhodnutí až moc spěchal. Za každou cenu chtěl vyjet na následující rovinku co nejblíže za Hamiltonem, aby se pokusil na něj zaútočit.

Tento incident ho v podstatě vyřadil z boje o titul. Pak už šlo jen o to, kam až se dokáže propracovat. Strategie, kterou s týmem zvolil, byla velmi dobrá. Současně se ukázalo, jak má Ferrari výborné auto. Nakonec se prokousal až na čtvrté místo.

Trošku mě mrzí, že Kimi Räikkönen nevydoloval ze svého monopostu víc. Měl se snažit dostat na druhou příčku a z ní brzdit Bottase. Za dané konstelace pak už opravdu postrádalo smysl, aby si prohazoval s Vettelem pořadí.

Verstappen odjel skvělý závod a je škoda, že jeho výkon byl poněkud upozaděn Hamiltonovými oslavami. Max předvedl výborný start a prosadil se v tlačenici v prvních zatáčkách. Přesto si nemohl být až do konce ničím jistý. Renault totiž, jak jsme viděli, měl obrovské problémy s motory, které odpadávaly jak hrušky po dešti. Ten Verstappenův naštěstí vydržel.