Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

U Sauberu ještě nemá místo jisté ani jeden junior Ferrari

U Sauberu ještě nemá místo jisté ani jeden junior Ferrari

Týmy se nedohodly na rozšířené technické spolupráci

Sauber si od léta pohrával s myšlenkou nakupovat od Ferrari více než jen pohonnou jednotku a převodovku. Nikdy nechtěl být na Ferrari závislý tak jako Haas, ale pár špičkových dílů za dobrou cenu by přišlo vhod. Nakonec ale tým propásl správný čas a na integraci částí vozu Ferrari do příštího monopostu Sauberu je již příliš pozdě.

"Není to jednoduchá věc, protože jsme již v procesu testování navrženého vozu v aerodynamickém tunelu a přidat do něj pár částí jiného auta, to by nebylo ideální," řekl šéf Sauberu Frédéric Vasseur. "Když vezmete předek Mercedesu a zadek Red Bullu, nepostavíte z toho dobrý vůz. Pokud se příští rok podaří dohodnout obchod v  počáteční části sezony, můžeme rozšířit parametry naší spolupráce."

Spoléhat se na součástky od Ferrari beztak není ideálním řešením, protože je to cesta, ze které se pak tým bude muset vrátit zpět.

"Z krátkodobého pohledu je snadné říci, že by pro Sauber bylo lepší nakupovat věci Ferrari. Jenže ze středně a dlouhodobého pohledu je pro náš projekt a výkony důležité, abychom měli pod střechou vlastní technologie."

Prohloubení technické spolupráce by otevřelo cestu větším slevám výměnou za zaměstnání těch správných jezdců, tedy Charlese Leclerca (na snímku) a Antonia Giovinazziho z programu Ferrari pro mladé jezdce. Ferrari zřejmě není moc štědré a za několik měsíců nezískalo místo ani pro jednoho ze svých talentovaných juniorů, ačkoli Vasseur je v tomto poměrně optimistický.

"S Ferrari nadále diskutujeme o jezdci. Myslím, že jednoho dostaneme. Krok za krokem. Nejprve potřebujeme uzavřít jednoho, pak si můžeme promluvit o druhém."

Takže pokud ne Pascal Wehrlein, tak alespoň Marcus Ericsson má dobrou šanci udržet si své místo?

"Víte, do Sauberu nyní tečou obrovské investice a není možné propojit rozvoj společnosti s kariérou jezdce. Nebylo by to dobré ani pro jednu stranu. Jezdec má před sebou svůj vlastní projekt. Vždy chce nejlepší výsledek příští týden, nebo řekněme příští rok. Tým ale postupuje podle dlouhodobého plánu, dívá se dva až tři roky dopředu. Těžko to jde sladit dohromady."