Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren a Pirelli zrušily test na Interlagosu

McLaren a Pirelli zrušily test na Interlagosu

Po dalším útoku zločinců se raději sbalily a odjely pryč

Pirelli oznámilo, že po dohodě s McLarenem byl zrušen test naplánovaný na 14. a 15. listopadu. Pirelli chtělo na rychlém a náročném okruhu Interlagos otestovat prototypy pneumatik pro příští sezonu a pro mladého Landa Norrise to měla být premiéra v roli oficiálního testovacího jezdce McLarenu. Důvodem jsou obavy o bezpečnost poté, co místní zločinci přes víkend přepadli minibus se zaměstnanci Mercedesu a došlo i k dalším pokusům o loupežné přepadení, přičemž jeden byl nasměrován i na dodávku Pirelli.

"Po nedělním pokusu o loupež, kterému zabránila ochranka, směrovanému na dodávku Pirelli na okruhu Interlagos a po podobných incidentech, které během víkendu měly týmy, bylo rozhodnuto o zrušení testu pneumatik s McLarenem, naplánovaného na úterý čtrnáctého a středu patnáctého listopadu," píše se v tiskové zprávě Pirelli.

"Jedná se o společné rozhodnutí McLarenu, FIA a Formule 1, jenž bylo učiněno v zájmu ochrany zaměstnanců McLarenu i našich."

McLaren dodal: "Spolu s Pirelli jsme se rozhodli zrušit společný test, který měl proběhnout tento týden na Interlagosu. Bezpečnost našich lidí měla vždycky nejvyšší prioritu a vzhledem k okolnostem si myslíme, že bychom zbytečně riskovali."

Proč vlastně město Sao Paulo každý rok investuje miliony dolarů do uspořádání velké ceny F1? Přece kvůli dobré globální reklamě, lákání turistů. Tak to pak vyjádření Lewise Hamiltona asi nepřišlo vhod.

"Nejvíce frustrující na tom je, že jsem v F1 deset let a každý rok se někomu z padoku stane něco podobného," napsal Lewis Hamilton na Twitteru. "Jsem si jist, že vláda s tímto problémem bojuje, ale přes víkend je potřeba dělat více, například jako v Mexiku. Není správné, aby ochranku dostali pouze šéfové a já."

Brazilské nájezdy na evropské peněženky zarmoutily i Felipeho Massu, jenž se chtěl pěkně rozloučit s desetitisíci svých fanoušků a přiznal to i veřejně, což se ale vůbec nelíbí starostovi Sao Paula.

"Felipeho mám moc rád, ale takové věci se stávají na okruzích všude ve světě a nikoho jsem ještě neslyšel říci, že by se styděl za svou zemi nebo za to, že má takový okruh. Jsou to politováníhodné události, ale může se to stát v kterékoli zemi," tvrdí místním médiím João Doria.


Starosta si z pár ozbrojených loupežných přepadů celkově nedělá těžkou hlavu, vždyť mohlo být i hůř.

 "Poprvé se stalo, že jsme měli takto závažné případy. Je to neomluvitelné, ale už jsem viděl horší případy na jiných okruzích."

Starosta je odhodlán Interlagos jako majetek města prodat do soukromých rukou i se závazkem dodržet kontrakt s F1 platný do roku 2020. Po takové negativní reklamě zájem investorů nejspíš klesl, přitom i bez toho byly pochybnosti, zda se najde podnikatel, který se pokusí z VC Brazílie udělat ziskový podnik i bez pomoci z městské nebo státní kasy.