Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Jubileum Mercedesu: po padesáté v první řadě na startu!

Jubileum Mercedesu: po padesáté v první řadě na startu!

Hamilton poprvé v sezoně experimentoval

Mercedes slaví další jubileum: padesáté postavení stříbrného šípu v první řadě na startu! Zároveň získal 15. pole position v sezoně. Proti loňsku se to ústup z pozic, protože v minulém ročníku jen jedinkrát nestartoval do závodu z první pozice! Za větší překvapení můžeme považovat to, že v čele startu nebude stát Lewis Hamilton, ale jeho parťák Valtteri Bottas.

Hamilton to zřejmě nenese nijak zvlášť těžce, protože hned první větou kolegovi pogratuloval ke skvělému kvalifikačnímu kolu. To se Bottasovi skutečně podařilo už v první finálové sérii. Při druhém pokusu už jeho čas nikdo nepřekonal.

 

Kvalifikaci jsem vyhrál teprve počtvrté v kariéře. Než se tak stalo, musel jsem porazit hodně dobré soupeře. Proto mám výborný pocit, že budu zítra startovat z čelní pozice,“ radoval se Valtteri Bottas. „Kvalifikace probíhala fakt dobře. Čistě, hladce. Po změnách, které jsme udělali, se auto chovalo mnohem lépe než ve volných trénincích. Jízdu za jízdou jsem pokaždé nacházel možnost, jak se v některém sektoru zlepšit. Pracoval jsem na detailech. Jenomže víkend ještě neskončil. V závodě se chceme také umístit co nejlépe. V São Paulu jsem to skoro dokázal a nyní mám druhou příležitost. Kdybych sezonu zakončil vítězstvím, znamenalo by to pro mě moc. Ať už to dopadne jakkoliv, odnesu si dobrý pocit z toho, že do zimní přestávky odcházím s vědomím, že jsem dokázal startovat z prvního místa ve dvou závodech po sobě.

Lewis Hamilton tušil, kde se stala chyba: „Tréninky mi vyšly skvěle. Potom jsem udělal několik změn, protože jsem počítal s tím, že se dráha ochladí. Když to teď zhodnotím zpětně, asi to nebylo správné rozhodnutí. Ale neškodí trochu experimentovat. Vždyť jsem to za celý rok neudělal. Na druhé straně jsem se pak kvůli tomu v kvalifikaci malinko potýkal s vyvážením. Nakonec jsem ve výjezdu z první zatáčky získal náskok asi o půldruhé desetiny vteřiny, jenže jsem ho jinde, ve zbytku kola, zase prohospodařil. Nicméně jsem si tady poslední kvalifikace v letošním roce užil. Co se týká závodu, na tomhle okruhu se moc špatně předjíždí, ale určitě do toho dám všechno.