Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Marchionne opět pohrozil odchodem z F1

Marchionne opět pohrozil odchodem z F1

Jeho slova je třeba brát vážně

Ferrari možná odejde z F1! Věří tomu ještě někdo? O možné ztrátě Scuderie Ferrari, která by mohla závodit ve vytrvalostních vozech, v USA či v jiné sérii, nebo dokonce s jinými automobilkami založit vlastní šampionát, se mluví vždy, když nastane čas obnovování smluv mezi F1 a týmy. Současný generální ředitel Ferrari Sergio Marchionne odchodem poprvé pohrozil před pár týdny a nyní hrozbu zopakoval. O možnosti stažení Ferrari z F1 reálně uvažuje a nic na tom nemění ani fakt, že do F1 právě přivedl další automobilku. Naopak, dohody se Sauberem záměrně vyprší přesně zároveň se smlouvami s F1.

"Rozhovory započaly. Uvidíme, jak se budou vyvíjet," řekl Marchionne během oficiálního oznámení spojení Sauberu a Alfy Romeo. "Čas vyprší v roce 2020. Do té doby můžeme najít řešení, které bude Ferrari vyhovovat. Hrozba odchodu je reálná. Dohoda se Sauberem vyprší v (zimě) 2020/21, takže Ferrari bude moci odejít. Bude třeba najít řešení, které bude dobré pro F1, ale jasně jsme se vyjádřili, ve kterých věcech nesmíme ustoupit."


Jednání se jistě budou týkat i financí, neboť noví majitelé chtějí pro týmy zavést rozpočtové stropy a Ferrari si chce ponechat velký finanční bonus za “historický přínos". Ale veřejně se zatím mluví pouze o sporu o míru svobody při vývoji technologií. Postoje se nejvíce odlišují v oblasti motorů, na které je Ferrari hrdé, ale Liberty Media chce co nejmenší rozdíly mezi agregáty různých výrobců. Ořezané rozpočty a výkony motorů mají od roku 2021 přispět k podstatně vyrovnanějšímu startovní poli, než jsme ve F1 zvyklí.