Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Nový hypersport McLarenu ponese jméno Ayrtona Senny

Nový hypersport McLarenu ponese jméno Ayrtona Senny

Plnokrevný závodník i na běžné silnice

Nový automobil McLarenu ponese jméno trojnásobného mistra světa, legendárního Ayrtona Senny.

I tento vůz McLarenu má spadat do kategorie hypersportů, tedy automobilů ještě extrémnějších, o poznání rychlejších a dražších než průměrný supersport, což je název vymyšlený pro nejlepší sportovní automobily. Do kategorie hypersport spadá pouze pár aktuálně vyráběných nebo připravovaných automobilů a McLaren do ní přispěje vozem se čtyřlitrovým motorem V8 s twin-turbem a výkonem 789 koňských sil, založeném na modelu 720S.

McLaren vysvětluje, že zatímco jeho starší hypersport P1 byl navržen tak, aby byl rychlý na silnicích i na trati, model Senna je určen pro závodní okruhy a kromě toho prostě jen splňuje všechny požadavky potřebné k tomu, aby směl jezdit i po běžných komunikacích.

"McLaren Senna je vůz jako žádný jiný, zosobnění sportovní DNA McLarenu s povolením jezdit po veřejných silnicích. Ale od základu je navržen a vyvinut s cílem excelovat na okruzích," oznámil Mike Flewitt, výkonný ředitel McLaren Automotive.


Ayrton Senna získal všechny své tituly ve vozech týmu McLaren a spolu s nimi i 35 ze svých 41 vítězství. Slavnostního představení vozu se zúčastnil jeho synovec, šampion vytrvalostních závodů v kategorii LMP2 Bruno Senna, jenž dal projektu posvěcení jménem celé rodiny i nadace Ayrton Senna Foundation.

Na sociálních sítích rychle převážil názor, že úpravy učiněné na 720S jsou neestetické, na což ale McLaren už zareagoval vysvětlením, že masivní předek, jakož i celý zbytek designu, je podřízen aerodynamickým vlastnostem vozu.

McLaren vyrobí pouze 500 kusů tohoto modelu a všechny jsou již rezervované za cenu 750 000 britských liber. Veřejnosti bude McLaren Senna poprvé představen na březnovém autosalonu v Ženevě, kde se pravděpodobně potká s Project One od Mercedesu i s Aston Martinem Valkyrie, navrženým ve spolupráci s Adrianem Neweym a týmem Red Bull Racing.