Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Grid girls v ohrožení

Grid girls v ohrožení

Přežitek nebo tradice?

Kdy jste naposledy prolistovali své staré formulové časáky? Kdybyste tak udělali, jistě si na fotografiích ještě z počátku století všimnete hodně odlišností ve srovnání se současnou formulí 1, ale jednou z věcí, které okamžitě udeří do očí, je přítomnost pěkných žen. Ne oblečených v závodních kombinézách, ale v podstatně vyzývavějším outfitu. Zajíčci s bílým chvostíkem na zadečku v blízkosti žlutých vozů Jordanu, tmavá kráska vedle auta týmu Arrows, Italka nosící pod rozepnutou bundou Benettonu pouze spodní prádlo, fotosoutěže o fanynku měsíce... Hezké ženy byly součástí světa rychlých kol.

To se do dnešní F1 tak nějak nehodí. Standartu ženské krásy nesou téměř výlučně elegantně oblečené a distingované grid girls. Chraňbůh, aby někdo ženu najatou pořadatelem velké ceny na specifickou práci například neomaleně postříkal z láhve šampaňského a prezentoval tak mužskou erekci, jak si to před dvéma lety v Číně dovolil Lewis Hamilton! Nakonec i tento přežitek může z královny motorsportu zmizet. Existence grid girls a potupná role žen stát se startovacím číslem závodníka před jeho monopostem se aktuálně ve velkém řeší v zahraničních médiích.

"Snažíme se respektovat všechny zúčastněné," řekl k “choulostivému tématu" Ross Brawn v rozhovoru pro Radio BBC 5. "Mnozí respektují tradici grid girls a jiní si myslí, že je to už přežitek. Zabýváme se tím."

K tématu se už musel vyjádřit i generální ředitel F1 Chase Carey.

"Popravdě řečeno, téma grid girls bylo ve spodní části mého seznamu úloh," řekl Carey, jenž ve své funkci není ještě ani rok. "Nebude to moje osobní rozhodnutí. Mohu na to mít svůj názor, ale když provozujete F1, komunikujete s týmy a celým obrovským systémem a s vášnivou fanouškovskou základnou, nikdy nenastane konsenzus. Vždy je to soubor úhlů pohledu."

K tématu se už vyjádřil například i Christian Horner.

"Vyzkoušeli jsme i grid boys a byli jsme za to kritizováni. V Rakousku jsme k jezdcům poslali děti a i to bylo kritizováno. Nikdy nebudou spokojeni všichni, ale žijeme v moderní společnosti a měli bychom být otevření i novým věcem. Ženy zde hrají významnou roli a, jak říkává moje paní, dívčí síla má v F1 svou moc. V našem týmu je mnoho žen na vysokých postech a odvádějí skvělou práci. Podívejte se na Claire Williamsovou, tým Williams vede čerstvá mamina," řekl šéf týmu Red Bull, který má za manželku bývalou Spice Girl Geri Halliwellovou.

A co na možné zmizení grid girls říkají jezdci?

"Patří k sobě, super auta a super ženy," pousmál se Daniel Ricciardo. "V tomhle sportu převládají muži, čímž ale netvrdím, že tady není prostor pro ženy. Ale v padoku je více chlapů než žen. Jednoduše si myslím, že grid girls jsou pro každého pěkným malým potěšením. Takže ano, byl bych velmi rád, kdyby zůstaly. Prosím, ať zůstanou!"

Ricciardovo vyjádření doplnil jeho sotva 20letý týmový kolega Max Verstappen slovy: "Grid girls musejí zůstat!" Své k tomu řekl i Nico Hülkenberg, známý kritik jiné změny, nasazení Halo.

"Bylo by mi líto, kdyby ze startovního roštu stáhli tuto pastvu pro oči. Čím to chtějí příští rok nahradit? Místo toho nám dají Halo? No, to potěš koště!"