Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

2018 - poslední šance pro pravého Räikkönena

2018 - poslední šance pro pravého Räikkönena

Marchionne naznačil, že ho hodlá poslat do důchodu

Sergio Marchionne naznačil, že budoucí sezona bude pro Kimiho Räikkönena poslední, pokud neuvidí výrazné zlepšení jeho výsledků. Generální ředitel Ferrari si všiml, že například v Monaku byl Fin schopný konkurovat Sebastianu Vettelovi, ale v mnoha jiných závodech byl evidentně pomalejší. Jelikož Räikkönen už léta opakuje, že Ferrari je jeho poslední zastávkou v F1, a také vzhledem na jeho finanční nároky, by bylo ukončení působení u Ferrari s nejvyšší pravděpodobností také konečnou jeho kariéry v královně motorsportu. V ní začal závodit v roce 2001 a sezona 2018 bude již jeho šestnáctou. Mezitím si totiž na dva roky odskočil do WRC.

"Já osobně si myslím, že pokud najdeme správný klíč, Räikkönen bude jezdit jako Bůh," řekl Marchionne médiím. "Ale musíme ho najít. Když je vše dobré, tak je jeho jízda jedna báseň. Je úžasně chladnokrevný. V jiných situacích to ale vypadá, jakoby si vzal volno. Měl by mít konzistentnější výsledky, ale je důležité najít ten správný klíč, aby i na jiných okruzích jezdil jako v Monaku. Bude to pravděpodobně poslední sezona hledání tohoto klíče, takže se to musí podařit. Byla by škoda, kdyby z F1 odešel, aniž by předvedl celý svůj potenciál."

Marchionne rovnou mluvil i o možné náhradě. Místo další hvězdy nebo zkušeného matadora bude chtít vedle Sebastiana Vettela jednoho z juniorů Ferrari, které nenápadně postavil na jednu úroveň s Maxem Verstappenem.

"Vidíme úžasné schopnosti Leclerka, Verstappena a Giovinazziho. Tito jezdci dokáží ovlivnit trh. Jsem rád, že jsme vybrali Leclerka (za jezdce týmu Alfa Romeo Sauber). Myslím, že pokud nenalezneme správný klíč k Räikkönenovi, tak si budeme vybírat z mladých jezdců."

S Vettelem je Ferrari celkově spokojeno a jeho nová smlouva vyprší až v roce 2020, takže není co řešit. Ředitel Ferrari mu dokonce ani moc nezazlívá občasné excesy, když neudrží nervy na uzdě, jako letos v Baku nebo loni v Mexiku.

"Nevím, jestli o tom mluvit jako o slabém místě nebo jako o součásti jeho osobnosti. Ale ukázat hněv není slabost. Vettel je tak trochu jako hoši z jižní Itálie, to jsme letos viděli nejednou, ale myslím si, že se z toho poučil. Stále říkám, že máme povinnost dávat našim jezdcům vůz, ve kterém budou moci bojovat o vítězství. V roce 2016 se nám to nepodařilo, ale v roce 2017 jsme jim dali skvělý vůz. Nyní je to na něm, ale to on dobře ví."