Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Agag: Bez soukromníků to nepůjde

Agag: Bez soukromníků to nepůjde

Rozpočtový strop zůstane zachován

Formule E jede na neuvěřitelné vlně prosperity. Automobilky se předhánějí v tom, která dříve do seriálu naskočí, roztáčí se kolotoč velkých peněz. A právě v tom je skryto nemalé nebezpečí. Promotér Alejandro Agag je ale natolik ostříleným kozákem, že si ho samozřejmě uvědomuje.

V šampionátu zbyly v současnosti jen tři nezávislé stáje, přičemž za vyloženého soukromníka dlužno považovat jen Techeetah. Ten ovšem navazuje pevnější vazby s Porsche. Jednoho krásného dne by se tak mohlo stát, že privátní ekipy zmizí úplně. Případný masivní odchod výrobců by pak vedl k neodvratnému konci. Příkladů v nedávné historii světového motorsportu najdeme dost.

Agag zná jednoduchý recept: „Musíme prostě trvat na dodržování současného reglementu. To je pro mě osobně mimořádně důležité, protože tím chráníme malé. Jestliže si chceme uchovat dlouhodobější perspektivu, bez soukromých týmů s omezenými financemi se neobejdeme.“

V praxi to znamená, že Agag hodlá i nadále striktně trvat na rozpočtovém stropu. Ten v současnosti činí na auto 440 tisíc eur. V příštím ročníku, kdy již nebude v průběhu závodu nutné měnit monoposty, vzroste na 800 tisíc euro. Navíc dodavatelé pohonných ústrojí musejí svým zákazníkům v předstihu sdělit konečnou cenu za své produkty.