Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kvjat byl prý talentovanější než Gasly a Hartley

Kvjat byl prý talentovanější než Gasly a Hartley

Markovi je líto, že to s ním tak dopadlo

Sejde z očí, sejde z mysli. To platí i o drtivé většině jezdců, kteří přijdou o závodní sedačku v F1. Pokud Daniilu Kvjatovi nějaká hra osudu nedopřeje místo u Williamsu, začneme zapomínat i na něj. Po nepříliš úspěšné a necelé sezoně 2017 u Toro Rosso to pro diváka nebude těžké. Přitom je to tentýž jezdec, jenž po jediné sezoně v F1 zaujal u špičkového týmu Red Bull místo uvolněné Sebastianem Vettelem. Helmut Marko nás tehdy chtěl přesvědčit, že mladičký Rus je na tento krok připraven a pod tlakem se určitě nezlomí. Zdá se, že opak je pravdou, ale Marko ani po propuštění nepochybuje o jeho talentu.

"Ano, přesně tak," odpověděl poradce Red Bullu pro motorsport na otázku, zda si myslí, že v Kvjatovi bylo více talentu než je v Gaslym nebo Hartleym. "Bohužel, předvedl nám to pouze ve svém prvním roce u Toro Rosso a v úvodní sezoně s týmem Red Bull Racing. Pak to s jeho výkony šlo od deseti k pěti. Měl problémy s brzdami a pneumatikami, na které si Ricciardo nikdy nestěžoval. Jednoduše se s ním něco stalo, s jeho psychikou. Přišel o svou rychlost i pohodu. Nezjistili jsme, proč. Zkusili jsme snad všechno, ale rychlost se nevrátila. Opravdu netušíme, co se to s ním stalo. Navíc měl hrozně moc postartovních nehod a v pořádku nebyla ani jeho reakce. Stáhl se do své ulity a nechtěl si nechat poradit.

Strašná škoda. Vzpomínám si na jeho závody v GP3 na Monze a ve Spa, kde jezdil jinou ligu než všichni ostatní. A v Toro Rosso měl závod, ve kterém začínal zezadu, ale nezadržitelně postupoval vzhůru (VC Itálie 2014). Už útočil na Räikkönena, když mu selhaly brzdy. Měl pár opravdu senzačních závodů."

Zbytečnými kolizemi si zadělal i na vyhazov z Toro Rosso. Loni na začátku sezony došla týmu Red Bull Racing trpělivost po dvou kolizích se Sebastianem Vettelem, ke kterým došlo v prvních zatáčkách VC Ruska. Sezonu musel dokončit v juniorském týmu. Letos skončil po kolizích s Fernandem Alonsem a Maxem Verstappenem v první zatáčce závodu na Red Bull Ringu a s týmovým kolegou v Silverstone.

"Někdy byl na začátku závodu zbytečně moc agresivní," řekl oficiálnímu webu F1 Franz Tost, šéf Toro Rosso. "Jeho slabinou byla první zatáčka. Byl odhodlán získat v prvních stech metrech, za každou cenu. To vás ale dostane pod tlak, zbytečný tlak. A to nikdy není dobré.

Ani teď nepochybuji o jeho přirozené rychlosti. Občas byl i rychlejší než Daniel Ricciardo, ale loni a letos z nějakého důvodu nedokázal využít potenciál. Měl hodně nehod, ale na jeho obhajobu musím říct, že ho i často zradila technika, což jezdci nikdy nepřidá na jistotě. Příliš mnoho incidentů mu pak nedovolilo ukázat, co v něm je. Možná mu krátká přestávka prospěje, dá se dohromady a v jiném týmu ještě uvidíme starého Daniila."