Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Audi a Porsche si ve Formuli E vyjdou vstříc

Audi a Porsche si ve Formuli E vyjdou vstříc

Vyhrávat však chtějí obě značky

Pokud se nestane něco neočekávané, budou počínaje sezonou 2019/20 přítomny ve Formuli E dvě značky skupiny Volkswagen – Audi a Porsche. Nastane mezi nimi bratrovražedný boj nebo se projeví koncernová solidarita?

Obdobná situace existovala už v letech 2014 až 2016 ve WEC. Tehdy nemohla být o nějaké spolupráci řeč. V případě elektrických monopostů to ale není tak úplně vyloučená věc. Vyplývá to alespoň z vyjádření šéfa Audi Motorsportu Dietera Gasse.

Může k tomu v blízké době dojít,“ připustil. „Musíme ovšem domluvit určitá pravidla. Jistě bychom tímto způsobem ušetřili peníze.“ A o to jde především, protože Volkswagen stále doplácí na aféru Dieselgate a každé investované euro obrátí dvakrát.

Gass zároveň objasnil, v čem by kooperace spočívala: „Oba subjekty budou vyvíjet vlastní technologie a s jejich pomocí usilovat o vítězství. Auta nebudou stejná, chceme navzájem soupeřit. Přesto si myslím, že jsou oblasti, v nichž bychom mohli postupovat společně. Jednou z nich jsou simulace. Například digitální data o konkrétní trati by bylo nutné kupovat jen jednou. Nikdo na tom neprodělá, a zase uspoříme prostředky.

Dobrá vůle má nicméně svoje meze. Inženýři Porsche sbírají ve Formuli E zkušenosti u Dragon Racingu, nikoliv u „sesterského“ Audi. „Ničemu by to nepomohlo a nám by to jenom bránilo v práci,“ konstatoval Gass.