Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alonso bere Daytonu jako přípravu na Le Mans

Alonso bere Daytonu jako přípravu na Le Mans

Spoustu věcí vyzkouší poprvé v životě

Fernando Alonso v těchto dnech testuje na okruhu Daytona a na konci ledna se tam zúčastní prestižního vytrvalostního závodu. Španělský jezdec potvrdil, že nadále myslí na honbu za Trojkorunou motorsportu. V Daytoně si ověří, zda je výhra v 24 hodinách Le Mans, nejprestižnějším vytrvalostním závodě, skutečně dosažitelným cílem.

"Tento závod bude v jistém smyslu mým prvním krokem ve světě endurance. Zde zjistím, jaké tyto závody doopravdy jsou a jestli mě to bude bavit. Doufám, že odpověď bude pozitivní," řekl v rozhovoru pro Motorsport Alonso, jehož kariéra vedla z motokár rovnou do juniorských monopostů a pak rychle až do samotné F1. S profesionálním závoděním ve sportovních vozech nemá žádné zkušenosti.

"Po čtyřiadvacetihodinovce v Daytoně už budu mít lepší představu o těchto šampionátech. Le Mans a Trojkoruna budou dalším cílem. A pokud tento rok budu moci být v Le Mans, tak se nezúčastním Indy 500. Bylo by to super a příští rok snad budu moci do plánů opět zařadit Indy."

Závod Indianapolis 500 se ale tradičně jede ve stejný víkend jako Velká cena Monaka, takže Alonsova účast by pravděpodobně byla možná, pouze pokud by opět nebojoval o mistrovský titul nebo už vůbec nezávodil v F1. Loni si před Indianapolisem nedával vysoké cíle, ale uspěl v kvalifikaci a na chvíli se objevil i v čele závodu. Pak ale nevydržel motor Honda.

"Víceméně mám stejný cíl, jaký jsem měl v Indianapolisu. V první řadě potřebuji vyzkoušet různé jezdecké techniky, pokusit se něco naučit od specialistů na vytrvalostní klání a na konci 24hodinového závodu být lepším pilotem, než jsem dnes.

Poprvé budu startovat ve vytrvalostním závodě, poprvé budu závodit v prototypu, poprvé pojedu v noci, poprvé budu mít kolem sebe vozy GT. To je spousta nových věcí a já si na ně musím zvyknout krok za krokem. Bude to náročné, ale přišel jsem si to hlavně dobře užít. Pouze pokud to půjde tak dobře jako v Indianapolisu, pokud vytuším příležitost a budu cítit, že na to mám, tak na to dupnu."