Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Co šéfdesignér Mercedesu prozradil o loňské primadoně?

Co šéfdesignér Mercedesu prozradil o loňské primadoně?

Nakonec ji naučil poslouchat

Na začátku minulé sezony jsme byli svědky vynikajících výsledků Ferrari, hlavně vozu Sebastiana Vettela. Dokonce se už říkalo, že má titul téměř v kapse. Už tehdy ale šly zvěsti, že Mercedes nejednou více trápí jeho vlastní primadona, jak se vozu W08 později začalo říkat, než jeho červený soupeř. Jakmile tým vozu lépe porozuměl, přišla série pěti vítězství Lewise Hamiltona, přerušená pouze jedním druhým místem v Malajsii. Stříbrní nakonec docela pohodlně získali pohár pro mistra světa i pro nejlepší tým. Šéfdesignér Mercedesu John Owen prozradil více.

"S tímto vozem... prostě jsme mu nerozuměli. Označení primadona mu sedlo, protože jsme ho nejednou tlačili k něčemu, co mu mělo pomoci. Jenže on neudělal, co jsme očekávali," řekl Owen.

"V prvním závodě sezony jsme z toho byli pořádně zmatení. Opravdu jsme neměli tušení, co s tím máme dělat. V průběhu roku se ukázalo, že vůz je tvrdší k zadním pneumatikám, zatímco některé jiné byly tvrdší k předním. Ostatně, všichni se snaží co nejlépe vyvážit opotřebení vpředu a vzadu. Přišli jsme na to, že tratě jako Silverstone, Montreal, nebo i Monza, Austin, Suzuka nám seděly, ale když přišly pomalejší okruhy a teplejší závody, tak jsme se trápili.

Vyzkoušeli jsme mnoho změn a postupně, závod za závodem, jsme si dokázali poradit s problémy. To nám ohromně pomohlo a na konci sezony už ani nebyl důvod říkat vozu primadona. Samozřejmě, nový vůz chceme zbavit všech těchto negativních charakteristik a snad mu nepřidáme žádnou novou!"