Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Gasly: ​​Cesta do F1 není pouze o penězích

Gasly: ​​Cesta do F1 není pouze o penězích

Nikdy nesháněl manažera ani sponzory

Mladík ve službách týmu Toro Rosso pokládá sám sebe za důkaz toho, že do F1 se dá dostat i bez velkého pytle sponzorských peněz, co mnozí jeho méně úspěšní vrstevníci rádi zpochybňují.

"Všichni víme, že motorsport není pouze o výkonech. Potřebujete také silnou podporu," řekl Pierre Gasly v rozhovoru pro Motorsport. "Já nemám manažera, takže by se dalo říct, že jsem na to byl sám. Musel jsem bojovat se žraloky v padoku a udělat si mezi nimi místo. Jsem velmi rád, že jsem to dokázal bez manažera a bez toho, abych někde za sedačku platil.

V těchto časech to není jednoduché, ale pro mladé jezdce je dobré vědět, že se to dá. Není to jen o penězích, jde to i bez nich. Podívejte, co jsem dokázal. Nechci, aby to znělo nafoukaně, ale vyhrál jsem 2.0 (Eurocup F Renault), byl jsem druhý v 3.5 (Formule Renault 3.5). Pár lidí šlo do F1 přímo z druhého místa v 3.5, jezdci jako Daniel (Ricciardo) a Jules (Bianchi). Pak jsem vyhrál GP2 jako druhý nejmladší jezdec po Nikovi (Rosbergovi). Další její vítězové, Nico Hülkenberg, Lewis Hamilton, Nico, Stoffel (Vandoorne), jsou v F1. Proč bych já, jeden z nejmladších vítězů této série, neměl být v F1?

Pak jsem šel do Super Formule. Tehdy jsem si říkal: Dobře, bude to další krok a pokud se mi bude dařit i tady, tak to budou už čtyři úspěchy ve čtyřech rozdílných sériích a pak mě už prostě musí vzít do F1! Proto jsem nepolevil a neustále na to myslel."

Gasly ale ve svém vyjádření pominul skutečnost, že se do juniorského týmu Red Bullu dostal jako člen výchovného programu Red Bullu. V rámci něj nemá nejznámější z výrobců energetických nápojů problém investovat do jezdce desítky a stovky tisíc dolarů výměnou za podepsání mnohaletého kontraktu, aby pak ušetřil miliony dolarů na platech. Kupříkladu Danielu Ricciardovi bude letos už 29 let a teprve nyní mu vyprší juniorský kontrakt i s poslední opcí. Gasly má pravděpodobně podepsanou podobnou, ne-li úplně stejnou smlouvu.