Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Webber: Alonso dělá chybu

Webber: Alonso dělá chybu

V Le Mans by se mohl popálit

Podle Marka Webbera nedělá Fernando Alonso dobře, pokud letos skutečně plánuje výlet do Le Mans. Vítězství v závodě 24 hodin Le Mans je součástí Trojkoruny motorsportu, po které 36letý dvojnásobný mistr světa touží. Webber, který se zúčastnil tří závodů v Le Mans, pochybuje, že k přípravě bude Alonsovi stačit pár dní testování a účast v Daytoně, kde dostane do rukou vůz kategorie LMP2.

"Dělá chybu, jsou to dva odlišné světy," řekl Webber v rozhovoru pro Automoto.it o Alonsovi a rozdílech mezi F1 a Le Mans. "Oba spotřebují hodně duševní energie. Když jste v F1, jistá rozptýlení jsou nepřípustná. To říkám jako někdo, kdo má za sebou pár sezon (ve WEC) a závodů v Le Mans. Být na Fernandově místě, tak bych to nedělal.

Buď se rozhodne jít do toho naplno, soustředí se na Le Mans, obětuje tomu tři týdny, během kterých nebude myslet na nic jiného a zapomene na zbytek světa, nebo bude riskovat, že se popálí. Vše kolem Le Mans začíná několik dní před startem. Jezdí se přes den i v noci, pak přehlídka pro fanoušky v centru města, setkání s inženýry, rozdělení závodu s kolegy, nácvik pitstopu a tak dále.

Musíte se na to mentálně soustředit a ještě předtím si říci, jestli vám to za to stojí. Alonso dělá dobře, že pojede Daytonu. Udělá si vlastní obrázek, zjistí, jak se věci mají, co to bude vyžadovat. Jsem si jist, že pak se rozhodne správně."

Nico Hülkenberg v roce 2015 v Le Mans zvítězil jako jezdec Force India...

"To bylo, když v F1 závodil za druhořadý tým a nebyl pod takovým tlakem. Také měl kolem sebe v Le Mans špičkový tým, což mu práci značně usnadnilo."