Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Sauber je A-tým Alfy Romeo, ne béčko Ferrari

Sauber je A-tým Alfy Romeo, ne béčko Ferrari

Soukromníkům prý již brzy odzvoní

Ze Sauberu se stává B-tým Ferrari, uvedl někde ve své analýze Nizozemec Giedo Van der Garde, kterého si pamatujeme i díky kauze z roku 2015 s příliš mnoho nasmlouvanými jezdci na příliš málo sedaček Sauberu. Tehdy za to bývalé šéfce tohoto týmu dokonce v Austrálii hrozilo zatčení. Nový šéf Frédéric Vasseur se vůči nařčení z prodeje samostatnosti rychle ohradil, byť sám musel připustit, že za motory a juniory Ferrari není snadné vidět tým automobilky Alfa Romeo, která je nyní součástí jména týmu.

"Vedení koncernu (Fiat Chrysler Automobiles) chtělo plnohodnotný tým Alfa Romeo, byť momentálně závislý na motorech Ferrari," řekl Vasseur v rozhovoru pro Auto Hebdo. "Cílem není vytvoření B-týmu Ferrari, ale vytvoření áčka Alfy. Stále zde bude most mezi těmito entitami tvořený jezdeckou a tréninkovou složkou."

Když nahlédneme za kulisy, Alfa Romeo si prostě koupila místo titulárního sponzora. Ale co na tom, když finanční podpora je právě to, co jeden z nejmenších týmů F1 potřebuje? Vasseur dokonce prohlásil, že si budoucnost F1 vůbec nespojuje se soukromými týmy.

"Osobně si z dlouhodobého hlediska nedokážu představit přežití soukromých týmů v F1. Mohou mít jednu nebo dvě skvělé sezony, jako například nyní Force India, ale při nejmenším náznaku krize se možná zhroutí jako domeček z karet. S Alfou Romeo se náš tým stabilizuje."

Spojení Alfa Romeo - Sauber vypadá zajímavě v kombinaci s návrhem Rosse Brawna na přechod k jednodušším pohonným jednotkám s množstvím standardizovaných dílů, což by i malé značce mohlo umožnit stát se od roku 2021 samostatným výrobcem motorů. Pak se to ovšem zamotává, když si uvědomíme, že Sergio Marchionne, společný ředitel Ferrari a koncernu Fiat Chrysler, kvůli této myšlence vyhrožuje stažením Ferrari z F1. Takže možná od roku 2021 s Alfou a bez Ferrari?