Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Týmy posílily pozice v Komisi pro F1

Týmy posílily pozice v Komisi pro F1

Stávají se třetí veličinou vedle FIA a FOM

Týmy budou mít významnější slovo v Komisi pro F1. Vyplývá to ze seznamu jejích 24 nových členů, který se neoficiální cestou dostal ven. Podle komentátorů by totiž minimálně patnáct z nich mělo v určité formě hájit jejich zájmy. To představuje 63 procent všech hlasů. Přitom ke změně pravidel pro nadcházející sezonu je v období od 1. ledna do 30. dubna potřeba sedmdesátiprocentní shody (později už ovšem všeobecný souhlas). Stáje se tak stávají třetí silou vedle FIA a FOM (Liberty Media).

Kdo tedy v tomto orgánu zasedne?

Prezident FIA: Jean Todt

Zástupce FOM: Chase Carey

Představitelé týmů: Maurizio Arrivabene (Ferrari), Claire Williamsová (Williams), Toto Wolff (Mercedes), Vidžaj Mallya (Force India, trvale zastupován Robertem Fernleyem), Christian Horner (Red Bull), Cyril Abiteboul (Renault), Fréderic Vasseur (Sauber), Franz Tost (Toro Rosso), Zak Brown (McLaren), Günther Steiner (Haas)

Evropští promotéři VC, jmenovaní FOM: Nathalie Mailletová (Belgie), Ariane Frank-Meulembeltová (Maďarsko), Michel Ferry (Monako)

Mimoevropští promotéři VC, jmenovaní FOM: Sergej Vorobjev (Rusko), Al Tarek Al-Ameri (Abú Zabí), John Harnden (Austrálie)

Evropský promotér VC, jmenovaný týmy: Giuseppe Redaelli (Itálie)

Mimoevropský promotér VC, jmenovaný týmy: Salman Bin Isa Al-Chalifa (Bahrajn)

Zástupce dodavatele pneumatik: Mario Isola (Pirelli)

Zástupce dodavatelů motorů: Tojoharu Tanabe (Honda)

Zástupci sponzorů, jmenovaní týmy: Joel Äschlimann (Rolex), Riccardo Parina (Philip Morris)

Dá se očekávat, že se stájemi potáhnou za jeden provaz Redaelli (propojený s Ferrari) a Al-Chalifa (spoluvlastník McLarenu). Společnou řeč s nimi určitě naleznou také Tanabe, Äschlimann a Parina. Úplně se naopak nemůžou spoléhat na postoje reprezentanta Pirelli.

Komise pro F1 schvaluje návrhy, předložené Strategickou skupinou. Následně jsou ještě formálně potvrzeny Světovou radou pro motoristický sport.