Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Alonso v nevýznamné kvalifikaci až třináctý

Alonso v nevýznamné kvalifikaci až třináctý

Šance na letošní Le Mans vidí 50 na 50

Čtyřiadvacetihodinový závod v Daytoně startuje zítra. Fernando Alonso již má za sebou kvalifikaci, v níž získal pro svůj vůz až 13. startovní pozici. Nejlepší místo na startu vybojoval Renger van der Zande s časem lepším o 925 tisícin sekundy. Dvojnásobného mistra světa může těšit, že další dva vozy Ligier jsou až za ním. Sám přitom kvalifikaci na takto dlouhý závod nepovažuje za důležitou.

"Jelikož to bude 24hodinový závod, tak to byla asi nejméně důležitá kvalifikace mého života," řekl Alonso. "Obyčejně mám 60 až 70 kol na to, abych napravil, co se v kvalifikaci nevydařilo, ale teď budu mít 24 hodin. Kvalifikace není klíčovým bodem tohoto víkendu.

Bylo fajn mít konečně pár kol bez provozu. Ve volných trénincích byl téměř neustále hustý provoz a dělo se mnoho věcí současně, ale v kvalifikaci prototypů můžete zvládnout pár kol a trochu lépe poznat vůz. Potřebujeme se zlepšit, najít trochu rychlosti.

Jsem rád, že jsem nejrychlejší z ligierů, se solidním náskokem. V našem týmu máme skvělé závodníky, v druhém voze jezdí Bruno Senna, mistr světa v LMP2. Myslím, že jsme byli konkurenceschopní a odvedli maximum."

Závod v Daytoně je sice sám o sobě prestižní, ale pro Alonsa je to v první řadě test. Po něm se rozhodne, zda chce letos skutečně jet i 24 hodin Le Mans, nebo to raději "odloží na později".

"Není tajemstvím, že jednou chci závodit v Le Mans. Předtím ale do sebe musí zapadnout spousta věcí. Snažíme se o to, ale jestli to bude tento rok nebo později, to ještě nevím na sto procent. Je taková možnost, ano, ale je to padesát na padesát. Musím k tomuto závodu přistoupit s respektem, stejně jako nyní, protože je tu mnoho zkušenějších a lépe připravených jezdců, než jsem já."