Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Alonsovými parťáky budou Buemi a Nakadžima

Alonsovými parťáky budou Buemi a Nakadžima

Bývalí soupeři mu nabídnou své zkušenosti

Tak je to pravda, Fernando Alonso bude závodit v Le Mans. A co víc, zúčastní se i dalších tří vytrvalostních závodů WEC, které termínově nekolidují s kalendářem velkých cen. Toyota prozradila jména jezdců, se kterými se Alonso bude střídat za volantem vozu TS050 s hybridním pohonem a výkonem kolem 1000 koňských sil.

Jak se ukázalo, Alonso ve voze týmu Toyota Gazoo se startovním číslem 8 nahradí Antonyho Davidsona, kterého si fanoušci F1 pamatují jako jezdce týmu Super Aguri. Brit se přesouvá do role testovacího a vývojového jezdce a Alonsovi zůstali jeho bývalí kolegové, přičemž i s nimi se již zná z F1.

Švýcara Sébastiena Buemiho Red Bull z nějakého důvodu nikdy nepovýšil z Toro Rosso do svého A-týmu, ale o něčem snad svědčí fakt, že si ho nechal jako testovacího jezdce. Buemi je od té doby součástí Toyoty ve vytrvalostním mistrovství a v roce 2014 s ní získal i titul šampiona. V Le Mans se mu sice zatím vyhrát nepovedlo, ale zato je nejúspěšnějším jezdcem ve Formuli E. Na kontě má jeden titul a dvakrát obsadil druhou příčku.

Kazuki Nakadžima před lety opouštěl F1 s podstatně horším renomé, když ve Williamsu po jeho boku vynikl Nico Rosberg. Chráněnec Toyoty si spravil chuť na domácí půdě, kde se nastoupil do série Super Formule a dvakrát se stal jejím šampiónem. Závodí rovněž v Super GT, japonské obdobě DTM, a od roku 2012 jezdí pro Toyotu ve WEC. Posádka druhého vozu Toyoty zůstane nezměněna. Za volantem se budou nadále střídat Mike Conway, Kamuj Kobajaši a José María López, takže Alonso si na nedostatek zkušených kolegů nemůže stěžovat.

Jelikož nejprestižnější a nejrychlejší kategorii WEC během uplynulých dvou let opustily Audi i Porsche, Toyota TS050 zůstane jediným vozem se silným hybridním motorem a automaticky se dostává do role favorita. Alonso naskočí do přechodného ročníku šampionátu. Vedení WEC se totiž rozhodlo, že 24 hodin Le Mans by mělo být hlavním vyvrcholením sezony. Mezi ročníky 2017 a 2019-20 se tak vsune prodloužená sezona 2018-19, jež letos začne na okruzích ve Spa a v Le Mans a příští rok na nich také skončí.