Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rozdíl mezi Hondou a Renaultem je jedna sekunda

Rozdíl mezi Hondou a Renaultem je jedna sekunda

Tak to vypočítal simulátor McLarenu

Při hledání důvodů ztroskotání partnerství McLarenu s Hondou se často zmiňovala počáteční jazyková bariéra mezi inženýry britského týmu a japonské automobilky a nikdy nepřekonaná kulturní odlišnost. S Renaultem snad McLarenu nic takového nehrozí. Nejen díky dlouholetým zkušenostem francouzských inženýrů se spoluprací s týmy sídlícími za kanálem La Manche, ale i díky osobě závodního ředitele McLarenu Érika Boulliera.

"Trval jsem na své účasti na prvním technickém brífinku s Renaultem. Pro případ, že by naši chlapci měli problém něčemu porozumět," prozradil Francouz, jenž má vysokoškolský diplom z Institut polytechnique des sciences avancées, v rozhovoru pro L'Equipe. "Jsem si jist, že obě strany byly spokojeny."

Boullier také řekl, že jeho tým už dohnal manko, které měl kvůli předělání zadní části vozu i převodovky: "Motory Honda a Renault mají odlišnou konfiguraci, proto jsme museli navrhnout jinou zadní část vozu. Ale časovou ztrátu jsme již dohnali."

Poté zmínil zlepšení, kterého bylo v simulátoru dosaženo prostou výměnou dat Hondy za údaje z motoru Renaultu.

"Ještě se na něj musíme adaptovat a zatím těžko říct, jak na tom budeme. Není to jen o našem týmu a nevíme, na čem během zimy pracují ostatní. Ale implementovali jsme data Renaultu do našeho simulátoru a zjistili, že i prostá výměna motoru významně zlepší naše časy na kolo."

A pak přišla přímá otázka. Jak velký je rozdíl mezi stejnými vozy s těmito odlišnými motory?

"Jedna sekunda."

Jedna sekunda je v F1 strašně moc. Ale například loni v Abú Zabí, poslední velké ceně sezony, by to bylo příliš málo na to, aby Fernando Alonso v kvalifikaci porazil kteréhokoliv z jezdců Mercedesu, Ferrari nebo Red Bullu.