Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Todt může mít brzy špatnou zprávu pro Ferrari

Todt může mít brzy špatnou zprávu pro Ferrari

Maranello možná přijde o právo veta

Jednání o podobě F1 a jejím fungování po roce 2020 neprobíhají pouze mezi týmy, automobilkami a managementem společnosti Liberty Media vlastnící práva na tuto sérii. Svou hru hraje i řídící orgán, tedy Mezinárodní automobilová federace, která má vlastní plány a zájmy a bez níž by F1 ani nemohla mít status mistrovství světa. Její znovuzvolený prezident Jean Todt se nechal slyšet, že by možná bylo vhodné, kdyby nová dohoda s Ferrari již nezahrnovala právo vetovat změny pravidel.

Scuderia Ferrari je jediným týmem s tímto právem a využívá jej zřídka, ačkoli příležitostně může dosáhnout svého i prostou hrozbou jeho použití. K reálnému vetování naposledy došlo v roce 2015, když zablokovala plán stanovit nízkou maximální cenu zákaznických motorů, čímž by Maranello přišlo o mnoho milionů eur ročně. Historie této výsady přitom sahá až k Enzovi Ferrarimu a jeho obavám, že velká skupina anglických týmů s vozy poháněnými motory V8 bude chtít změnit pravidla tak, aby znevýhodnily nebo rovnou zakázaly jeho agregáty V12. Todt přitom tuto historii dobře zná, vždyť čtrnáct let byl šéfem rudého týmu.

"Ferrari má to, čemu se říká právo veta, již celá desetiletí, ale když budeme diskutovat o nových smlouvách, tak probereme i tohle téma," řekl Todt.