Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Ricciardo a Verstappen si vyměňují komplimenty

Ricciardo a Verstappen si vyměňují komplimenty

Skvěle spolu vycházejí, ale v rámci možností

Během sezony to tak občas nevypadalo, ale usměvavý Daniel Ricciardo a mladá hvězda Max Verstappen spolu docela dobře vycházejí. Hrozí jim ale rozdělení, protože zatímco Max Verstappen se týmu Red Bull nedávno zavázal do roku 2020, Danielu Ricciardovi vypršel mnohaletý kontrakt a poprvé se může ucházet o místo u všech špičkových týmů. Verstappen by byl rád, kdyby zůstal jeho týmovým kolegou.

"Vzájemně se respektujeme a, budu upřímný, za celou svou kariéru jsem ještě neměl tak silného týmového kolegu," řekl Verstappen v rozhovoru pro Speed ​​Week. "Ano, na trati jsme nelítostnými soupeři, ale Daniel je skvělý člověk a vedle závodění si spolu užijeme hodně legrace. Proto doufám, že ještě dlouho zůstaneme týmovými kolegy."

Dokázalo by toto kamarádství přežít i případný boj o mistrovský titul?

"Myslím, že ano. Díky respektu. Jistě, když se bojuje o titul, jezdci vše prožívají intenzivněji, ale stejně je to nakonec o tom vzájemném respektu. Musíte akceptovat, když je nejrychlejší někdo jiný. Když měl jeden z nás dobrý závod, druhý by měl říct, že si to zasloužil, to je moc důležité."

Ricciardo nezůstal Verstappenovi dlužen a v rozhovoru pro Motorsport přiznal, že loni udělal pár chyb, protože ho rychlost o osm let mladšího kolegy dostala pod tlak. Ricciardo sice nasbíral více bodů, ale v kvalifikacích byl lepší Verstappen.

"To mě dostalo pod největší tlak," řekl Ricciardo o kvalifikačních prohrách. "Někdy, jako například v Budapešti, jsem to nakonec přehnal. Chtěl jsem od vozu příliš a pak to byla moje chyba, protože jsem měl vědět, že dále už jít nesmím a kolo je třeba poskládat jiným způsobem. Občas jsem prostě tlačil až příliš."

Avšak kamarádství má své hranice. Verstappen kupříkladu nepřipouští, že by se zlepšoval pozorováním Ricciarda při práci nebo studováním jeho telemetrie.

"Vždy se soustředím pouze na sebe a své zlepšení. Nikdy nestuduji, co dělají jiní jezdci. Můžete to dělat, ale každý je jiný, proto byste se měli raději soustředit na sebe a hledat, co byste vy mohli dělat lépe. Jednoduše jezdím co nejrychleji a pokud jsem pak rychlejší, tak mohu být spokojený. Osobně si myslím, že mi pomáhají nabyté zkušenosti, proto je pro něj těžší držet se mě."

Ricciardo by zase neváhal přestoupit do Mercedesu, kde by čelil Lewisi Hamiltonovi.

"Lidé si mohou myslet, že je to lež, ale mám rád rychlé týmové kolegy. Díky nim ze sebe dostanete více a lépe se ukáže, jak na tom teď jste. V F1 jsem kvůli vítězstvím, ale chci jich dosáhnout tak, že budu opravdu nejlepší, ne spoléhat na štěstí a jiné věci. Když získám titul, chci mít pocit, že jsem byl letos nejlepší. Abyste byli nejlepší, musíte soupeřit s nejlepšími a já do týmu dostal Maxe. Jednou bych chtěl být v týmu s Lewisem, nezávisle na tom, v jakém by to bylo. To by byla švanda!"