Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Haas jako první ukázal vůz pro sezonu 2018

Haas jako první ukázal vůz pro sezonu 2018

Zmizela ploutev, přibylo Halo

Haas nečekaně předběhl všechny konkurenty a jako první ukázal svůj vůz pro sezonu 2018. Zatím nejsou k dispozici fotografie reálného vozu, ale médiím rozeslal pět digitálních snímků. Na těch mohou být některé změny skryté, ale dva velké rozdíly okamžitě udeří do očí. Vůz už nemá dlouhou žraločí ploutev, protože ty byly zakázány, a má Halo, které je naopak povinné.

Tým zůstal při kombinaci bílé, červené a odstínech šedé až po černou, ale barevný design se nepodobá ani na jeden ze dvou loňských. Také si všimněte, že na voze malého amerického týmu opět zůstalo množství volného místa pro sponzory. Majitel Gene Haas ho využívá k propagaci své společnosti na výrobu CNC strojů, pomocí které tým financuje.


Vůz dostal jméno VF-17 a tým ho postavil v těsné spolupráci s Ferrari, které mu kromě pohonné jednotky a převodovky prodává i další části vozu. Samotné šasi vzniká v Itálii v aerodynamickém tunelu Ferrari a v továrně společnosti Dallara. Šéf týmu Günther Steiner o něm prohlásil, že je evolucí loňského vozu.

"Největší změnou bylo přidání Halo," uvedl. "Aerodynamikům to přidalo trochu práce navíc, ale hlavně designéři museli zapracovat na úpravě šasi tak, aby Halo vydrželo předepsanou zátěž. Kvůli Halo se zvýšila celková minimální hmotnost vozu. jeho umístění na autě navíc zvýšilo těžiště, ale to je pro všechny týmy stejné.

Mezi lety 2017 a 2018 zůstala pravidla poměrně stabilní, takže VF-18 je evolucí našeho loňského vozu. Méně jsme znovuobjevovali a více zdokonalovali. Některé části loňského vozu najdete i na letošním. Náš vůz pro sezonu 2017 byl velmi dobrý,  jenom ne vždy jsme z něj dostali maximum a to je to, co bychom chtěli změnit v roce 2018. Vůz jsme maximálně odlehčili, abychom mohli rozmístit co nejvíce závaží. V oblasti rozložení hmotnosti jsme dokázali odvést lepší práci."