Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Příliv zájemců do Blancpain GT Series neustává

Příliv zájemců do Blancpain GT Series neustává

Další týmy oznámily své plány

Za necelý měsíc odstartují na okruhu Paul Ricard oficiální testy účastníků Blancpain GT Series. V té době lze pravděpodobně očekávat zveřejnění seznamu účastníků.

Řada z nich odhaluje své plány v nejprestižnějším mistrovství určeném „gétéčkům“ průběžně. Navíc pořadatelé z SRO zveřejnili v tomto týdnu předběžnou verzi listiny 26 zájemců bojujících ve vytrvalostní části ve třídě s profesionálními posádkami (více Zde).

Aston Martin

Věrným reprezentantem britského výrobce ve vytrvalostní části je projekt Oman Racingu. Servis bude druhým rokem zajišťovat britský tým TF Sport. Dlouhodobé působení ve třídě smíšených posádek loni korunované tituly vystřídá účast v nově založené kategorii pro talentované mladíky (Silver Cup). S BGTS spjatého Al Hartyho doplní Charlie Eastwood a Eaun McKay, kteří po dvouletém působení v domácím mistrovství pohárových vozů Porsche posílí ománsko-britský projekt.

Dříve oznámený zájemce o hlavní třídu R-Motorsport doplnil jméno třetího pilota. Do kokpitu jednoho ze dvou nasazených vozů usedne Matthieu Vaxiviere. Francouz se zkušenostmi s LMP2 a GT3 se přidá k Dennisovi a Brundleovi.

Audi

Jeden z vedoucích představitelů belgického WRT Vincent Vosse naznačil počty nasazených vozů v jednotlivých dílech seriálu. Nespokojenost s loňskými výsledky ve vytrvalostní části, která měla být způsobena též příliš velkým počtem aut, vyústí v nasazení pouze dvou vozidel (v celkovém hodnocení). Výjimkou bude 24 hodin ve Spa, kde s částečnou anebo úplnou podporou německého výrobce nasadí Belgičané další dva vozy. Krátkých závodů se zúčastní čtveřice audi..

Vítězný tým loňských 24 hodin ve Spa Sainteloc bude spoléhat na Haaseho a Winkelhocka. Druhý vůz se má zúčastnit krátkých závodů v profesionální třídě a se smíšenou posádkou vytrvalostních klání. Předběžná startovní listina zájemců o vrcholnou třídu ve vytrvalostní části naopak zmiňuje účast dvou vozidel.

Foto: D.Bristol

Mezi zkušené matadory v táboře značky se čtyřmi kruhy ve znaku se chystá nováček od našich východních sousedů, tým Audi Sports Team Slovakia. Jirko Malchárek a jeho syn Christian ve spolupráci se slovenským zastoupením německého výrobce se zúčastní vybraných podniků (pravděpodobně Misano, Hungaroring, Nürburgring a Barcelona). O vozidlo dodané v průběhu března se bude starat pražská společnost GT Sport Technology. Ta má s BGTS zkušenosti z let 2014 a 2015, kdy zajišťovala provoz vozů Mercedes SLS projektu GT Russian Team.

Účast ve vytrvalostní části zvažuje německá stáj Car Collection.

 

Bentley

S druhou generací GT3 Continental vyrazí do bojů ve vytrvalostní části M-Sport. Novou posilou v britském týmu je Jules Gounon. Dalšími jezdci zůstávají Guy Smith, Steven Kane, Maxime Soulet, Andy Soucek a Vincent Abril.

Foto: Richard Pardon

BMW

S dvěma vozy bude bojovat Rowe Racing ve vytrvalostní části BGTS.

Ferrari

Omezení týkající se maximálního počtu vozidel v celkovém hodnocení se výrazně projevilo u týmů reprezentujících vzpínajícího se koníka. Ze tří aut různých týmů nasazených v roce 2017 zbylo letos pouze to od AF Corse.

Po výměně vozů Lamborghini Huracán za Ferrari 488 se do vytrvalostní části chystá HB Racing. Zatímco rakouský tým nezmínil zájem o některou z tříd, stáj Rinaldi nasadí jeden vůz se smíšenou posádkou a jeden s amatérskou. Ve voze č. 333 (Pro-Am) se budou střídat Alexander Mattschull, Rinat Salichov a Dominik Schwager. V posádce ryze amatérského ferrari je prozatím angažován pouze Pierre Ehret.

V kategorii smíšených posádek bude dle dřívějšího oznámení pokračovat Kessel Racing. K Pitimu Bhirombhakdimu bylo v půlce února doplněno jméno jeho loňského kolegy Carla Van Dama.

Jaguar

Neúnavní šlechtitelé šelmy z Coventry vyrazí do bojů pouze ve vybraných závodech BGTS. Zúčastní se prvních třech vytrvalostních podniků (Monza, Silverstone, Paul Ricard). V programu je i účast v úvodním podniku krátkých závodů v Misanu. Ve stárnoucím modelu XK-R se budou střídat Alex Fontana, Mikaël Grenier a Adrian Zaugg.

Víkend BES v Monze

Foto: Tomáš Krejčík

Lamborghini

Do nově vytvořeného Silver Cupu v BEC se chystá Barwell Motorsport. Koncem ledna oznámili Britové obsazení tohoto vozu Martinem Kodricem, Michelle Berettou a skotským mladíkem Sandym Mitchellem.

Do své třetí sezony v BEC vstupuje Ombra Racing. Také italská stáj se zúčastní Silver Cupu, jména jezdců zatím uvedena nebyla. V profesionální kategorii budou reprezentovat italského výrobce italský Lazarus a německý Attempto, každý s jedním vozidlem. Německá stáj se zúčastní i krátkých závodů.

Zveřejnění předběžného seznamu zájemců o hlavní třídu vytrvalostního dílu BGTS naznačilo snahu týmu Grasser nasadit tři vozidla. Rakouský tým se zúčastní i krátkých závodů.

V krátkých závodech se budou v modelu Gallardo R-EX střídat vítězové projektu Reiter Young Stars Lennart Marioneck a Mads Siljehaug.

Lexus

Po loňské premiéře na Nürburgringu vyrazí tým Emila Freye do bojů s dvojicí vozů Lexus RC-F v kompletní sezoně a v celém seriálu. Po předchozím působení v jiných sériích, mj. korunovaném bronzem v International GT Open, hodlá švýcarská stáj bojovat o titul. Postarat se o to má šestice zkušených jezdců: Ortelli, Klien, Seefried, Siedler, Palttala a Da Costa.

Lexus RC-F GT3

Foto: Lisa Linke

McLaren

Pouze jeden vůz týmu Garage 59 se objeví v nejprestižnější kategorii BEC. Dle dřívějších informací bude nasazen minimálně jeden další  vůz v kategorii smíšených posádek.

Mercedes-AMG

S omezeným programem musí počítat  HTP Motorsport. Německé stáji se nelíbí finanční náročnost krátkých závodů daná agresivním jízdním stylem. Ve vytrvalostní části má tým z Altendiezu jasno pouze o účasti v závodech 1000 km na Paul Ricardu a 24 hodin ve Spa.

Ve vytrvalostní části se v hlavní třídě bude Mercedes spoléhat na  týmy Strakka (dva vozy v celkovém hodnocení BEC) nebo Akka ASP. Francouzský tým bude bojovat s jedním vozem, druhý bude připravovat pro ruský SMP Racing. Posledním zástupcem bude německá stáj Black Falcon.

Nissan

Součástí přehledu zájemců o hlavní třídu vytrvalostní části BGTS byl s jedním vozem také britský RJN Motorsport.

Porsche

Pouze v BEC bude působit tým Manthey. Hájit barvy německého výrobce bude trio Dirk Werner, Romain Dumas a Frederic Makowiecki.