Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Sterilní Barcelona?

Sterilní Barcelona?

Nový asfalt pohřbil charakteristická místa

Celý okruh Catalunya dostal tuto zimu nový asfaltový koberec. Ten starý byl na místě od roku 2007 a stěžovali si na něj hlavně jezdci MotoGP, protože místy bylo riziko smyku a pádu nebezpečně vysoké. Jelikož španělský okruh v blízkosti Barcelony je zdaleka nejoblíbenějším testovacím místem týmů F1, jezdci znali starý asfalt i s jeho chybami jako vlastní boty. Úřadující mistr světa Lewis Hamilton není novým dokonalým povrchem trati vůbec nadšený.

"Ani nevím, proč se vlastně pokládají nové asfaltové koberce, podle mě jsou to peníze vyhozené ven oknem," řekl. "Čím starší povrch, tím výraznější je jeho charakter. Když dáte okruhu asfalt hladký jako sklo, připravíte ho o velkou část jeho charakteru, který Barcelona dosud měla.

Rád to přirovnávám k domu. Když vám postaví nový dům, nemá žádný charakter. Když si koupíte starý dům, je vidět, že už má nějakou historii a to mu dodává trochu charakteru. Mám raději tratě, jejichž povrch už má cosi za sebou. Na poradách jezdců si někteří neustále stěžují na díry, ale těm se přece dá vyhnout, můžete brzdit mimo ideální stopy a vůz nastavit tak, aby se s nimi vyrovnal. Když povrch vyrovnáte, zůstane vám soubor zatáček, ale něco tomu chybí.

Mám rád, když během průjezdu zatáčky začne být vůz neklidný a musím na to reagovat, je to větší výzva. Když se odstraní nerovnosti, je to snazší. Tato trať je nyní méně náročná a tento čtvrtek (za dobrého počasí) to byla nejjednodušší jízda za posledních 10 let."