Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Potvrzeno: F3 bude součástí velkých cen

Potvrzeno: F3 bude součástí velkých cen

S jednotnými podvozky, motory a pneumatikami

Světová rada motosportu na svém pátečním zasedání oficiálně posvětila plány na zavedení nové F3. Ta vznikne transformací současného ME a bude od roku 2019 zařazena do programu víkendů velkých cen F1, v nichž nahradí GP3. Tím bude vytvořena logická hierarchie F1, F2 a F3, podobně jako je tomu už několik let v motocyklovém MS. Promotérem seriálu se stane přímo Liberty Media.

Současně dojde, po 45 letech, k revolučním změnám v technickém reglementu. Předepsány budou jednotné podvozky, motory a pneumatiky. Zatímco u šasi v posledních letech de facto fungoval už jen jediný dodavatel, a to Dallara, pohonné jednotky týmy odebíraly buď od Mercedesu, nebo Volkswagenu.

Vozy by měly disponovat výkonem cca 350 koní. Přísně limitováno bude použití podpůrné elektroniky a redukce se dočká rovněž dosud dosti liberální rozsah testování. Součástí konstrukce se stanou zesílený kokpit a zařízení Halo.

Počítá se s devíti až deseti podniky během sezony, přičemž každý bude sestávat ze dvou bodovaných jízd (dosud byly tři). Na start se postaví maximálně 30 účastníků.

Formule 3 má dlouhou tradici coby kategorie, v níž se talentovaní závodníci učí řemeslu, které je potřebné k dosažení vyšších met. Jsem přesvědčen, že ve spojení s formulí 1 se to nyní bude dařit ještě mnohem lépe,“ uvedl předseda komise FIA pro formule Stefano Domenicali.