Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Jeden motor vydržel téměř čtyři dny

Jeden motor vydržel téměř čtyři dny

V táboře Toro Rosso - Honda vládne optimismus

V posledních třech letech se po skončení předsezonních testů vždy hovořilo o neutěšené situaci v táboře McLaren Honda. S novým partnerem je na tom ale Honda mnohem lépe, během osmi dnů její motor ve voze Toro Rosso ujel 3826 kilometrů. Rostoucí obdiv z nečekaně velkého meziročního zlepšení vzal za své, když se na světlo světa dostala informace, že v STR13 se stihly vystřídat tři pohonné jednotky. Honda ale uvádí věci na pravou míru. Dvě pohonné jednotky byly zřejmě poslány na analýzu po prvním týdnu. Celý minulý týden tak odvedla veškerou práci jedna pohonná jednotka. To znamená čtyři dny a 498 kol téměř bez jediného problému. Téměř, protože poslední den testů skončil pro Toro Rosso o chvíli dříve, jelikož motoroví inženýři objevili "anomálii" v datech z telemetrie.

"Během celého druhého testu jsme používali tutéž pohonnou jednotku," řekl Tojoharu Tanabe, technický ředitel Hondy. "Proto jsme byli zklamaní, když jsme objevili anomálii v datech. Čas už téměř vypršel a my jsme se rozhodli jízdu ukončit, protože bychom už nemohli stihnout tu věc prozkoumat a ještě vrátit vůz na trať.

Celkově jsme se zimními testy spokojeni, máme mnoho hodnotných dat. Stejně důležité je, že to bylo prvních osm dní s Toro Rosso. Máme velmi otevřený a upřímný vztah s efektivní komunikací mezi námi všemi. Byly to pouze testy, ale bereme to jako ideální start a již se těšíme na první společný závod."

Stejně spokojený byl technický ředitel Toro Rosso James Key.

"Opravdu jsme během celého druhého testu použili pouze jeden motor," pochvaloval si. "Celý čas běžel hladce, pouze s malým zádrhelem v závěru, když jsme vůz stáhli do garáže, aby se mohla najít příčina problému. Už jsme nechtěli riskovat. Beztak jsme už měli téměř hotovo. Ale jinak bylo vše bez problémů."


Brendon Hartley mluvil přímo o překonaných očekáváních a naznačil, že Toro Rosso dostalo dodatečné zdroje na vývoj během sezony.

"Všechny to povzbudilo a jsou pozitivně naladěni," řekl 28letý Novozélanďan. "Minulý rok mělo Toro Rosso velmi dobrý start do sezony. Od té doby proběhly určité změny, aby se mohlo pokračovat ve vývoji během sezony. Nejprve jsme očekávali, že Melbourne bude těžké, ale v testech jsme překonali vlastní očekávání a rozhodně jdeme do boje o body. Řekl bych, že Haas, Renault a McLaren také vypadají silně, ale měli bychom být někde na jejich úrovni.

Víme, že tu máme tři týmy, které budou usilovat o titul, ale za nimi se bude tvrdě bojovat o poslední čtyři bodovaná místa. Bude to těžký boj, ale myslíme si, že se do něj dokážeme zapojit."